четвер, 03 листопада 2022 17:47

Спецтема: Війна Росії проти України

У The Times назвали прізвища людей, які переконали Путіна почати повномасштабну агресію

У The Times назвали прізвища людей, які переконали Путіна почати повномасштабну агресію
Стали відомі ідеологи повномасштабного вторгнення Росії в Україну, і це не президент Володимир Путін. Фото: AFP

Секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев та директор ФСБ Олександр Бортніков переконали президента Володимира Путіна у необхідності вторгнення в Україну.

Через вік президента РФ, якому в жовтні виповнилося 70 років, головні силовики країни вирішили, що в них закінчується час для остаточного вирішення питання "західної агресії". Про це повідомляє The Times з посиланням на джерело у російському уряді.

"Через вік Путіна керівники російських силових відомств вирішили, що у них закінчується час для остаточного вирішення питання "західної агресії". Для цього, на їхню думку, потрібно остаточно вирішити "проблему України", – повідомило джерело.

До середини літа 2021 року в найближчому оточенні Путіна сформувалася "критична маса" думок про необхідність нанесення "вирішального військового удару", сказало джерело газети в російському уряді під псевдонімом "Сергій Рудий".

При цьому формат "удару" на той момент не було визначено, уточнив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Секретар РНБО повідомив, на якій стадії Кремль

"Однак Патрушев та Бортніков ухвалили принципове рішення про вторгнення вже до кінця літа минулого року. Після цього їм залишалося підготувати сили для удару та остаточно переконати Путіна розпочати операцію", – зазначає The Times.

Крім Бортнікова та Патрушева, на рішення Путіна про початок війни вплинув мільярдер Юрій Ковальчук, який, зокрема, захоплювався філософією Івана Ільїна.

The Times посилається на березневу колонку журналіста Михайла Зигаря для The New York Times, в якій він повідомляв, що Ковальчук проводив багато часу з Путіним, коли той жив у резиденції на Валдаї навесні та влітку першого року пандемії.

Міністра оборони Сергія Шойгу The Times називає "виконавцем, що вагається" серед високопоставлених силовиків, наголошуючи, що політична ініціатива війни виходила саме від силового блоку.

Водночас більшість російських еліт не поінформували про плани розпочати війну та сприймали попередні події як блеф з боку Путіна.

За словами джерела, прессекретар президента Дмитро Пєсков незабаром після початку війни розповів, що більшість членів Ради безпеки дізналися про підготовку вторгнення лише на засіданні 21 лютого.

У Чехії погодили резолюцію про визнання режиму в Росії терористичним.

Документ ухвалив Комітет у закордонних справах Палати депутатів парламенту Чехії. Про це повідомили Ceske Noviny.

Депутати засудили агресію РФ в Україні і, зокрема, напади на мирне населення, цивільні об'єкти і ключові об'єкти інфраструктури.

Зараз ви читаєте новину «У The Times назвали прізвища людей, які переконали Путіна почати повномасштабну агресію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі