субота, 15 квітня 2023 08:02

У секретних документах Пентагону згадуються китайські повітряні кулі: нові дані

У секретних документах Пентагону згадуються китайські повітряні кулі: нові дані
Китайську повітряну кулю збили над США у лютому 2023 року. Фото: radiosvoboda.org

У злитих в мережу секретних документах Пентагону є згадки про китайські аеростати-шпигуни.

Зокрема, американським спецслужбам було відомо про чотири такі повітряні кулі. У них залишалися питання про можливості аеростата, який пролетіла над США в січні та лютому 2023 року. Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на документи, оприлюднені в результаті масштабного витоку секретної інформації Пентагону.

Китайська повітряна куля, що пролетіла над США цього року, названа американськими розвідувальними службами Killeen-23, мала безліч датчиків і антен. Уряд США не ідентифікував їх більш ніж через тиждень після того, як збив аеростат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Злив" документів Пентагону почався у грудні - нові дані про Тейшейру

Раніше ще одна повітряна куля пролетіла над авіаносною ударною групою США. Цей інцидент не зареєстрували. Третя розбилася в Південно-Китайському морі. Однак, у документах немає інформації про дати запусків цих аеростатів.

Документ, підготовлений Національним агентством геопросторової розвідки (NGA) та датований 15 лютого, містить детальну оцінку Killeen-23 та двох повітряних куль минулих років з маркуванням Bulger-21 та Accardo-21. Однак, не зрозуміло, чи був Bulger-21 або Accardo-21 тим аеростатом, який пролетів над авіаносною ударною групою.

У документах зазначається, що Bulger-21 ніс складне обладнання для спостереження та здійснив кругосвітній політ з грудня 2021 року до травня 2022 року. Аналогічне обладнання та сенсор мав Accardo-21.

А Killeen-23 містив параболічну тарілку діаметром 1,2 метра та кілька невідомих датчиків.

Інженери Національного центру космічної розвідки підрахували, що сонячні панелі на Killeen-23 можуть генерувати понад 10 тис. Вт сонячної енергії, що більш ніж достатньо для роботи будь-яких засобів спостереження.

У документі наголошується, що Bulger-21 ніс відеоінформацію із можливістю масштабування.

Водночас у жодному з документів не зазначено назву або дату щодо повітряної кулі, яка пролетіла над авіаносною ударною групою США. Згідно з загальнодоступною урядовою інформацією, ударна група авіаносця Nimitz перебувала в західній частині Тихого океану в січні та лютому.

У лютому 2023 року уряд повідомив Конгрес про кілька попередніх вторгнень в повітряний простір США китайських аеростатів-шпигунів, у тому числі поблизу Техаса, Флориди, Гаваїв та Гуаму.

У соцмережах з'явилися нібито засекречені військові документи, що детально описують плани США та НАТО щодо нарощування української армії перед запланованим контрнаступом.

Секретні документи Пентагону "злив" 21-річний службовець Військово-повітряних сил Національної гвардії США Джек Тейшейра. Він живе у штаті Массачусетс. Затримали підозрюваного 13 квітня.

Зараз ви читаєте новину «У секретних документах Пентагону згадуються китайські повітряні кулі: нові дані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі