пʼятниця, 25 квітня 2014 12:09

У Криму через українську мову вбили підлітка
4

23 квітня в місті Березне Березнівського району на Рівненщині поховали 16-річного Марка Іванюка. Підозрюють, що на Великдень його забили до смерті кримські правоохоронці, бо він разом із товаришем звернувся до них українською мовою.

Хлопець родом із Рівненщини. Останні два роки жив у селі Оленівка Чономорського району Криму з матір'ю і молодшим братом, навчався на маляра в ПТУ.

Близько першої години ночі Марк із 24-річним Миколою повертався з дискотеки в селі Красносельське в Оленівку.

"Пройшли десь три кілометри, був туман. Його друг розповів, що на зустріч їм їхали міліціонери на червоній шістці. Вони їх спинили, попросили завезти в Оленівку - розповідає матір Марка Тетяна Іванюк. - Але вони відмовилися, нагрубили їм. Після того Микола нічого не пам'ятає. Отямився від того, що всі кричать. Каже, що встати на ноги не зміг. У Марка була побита голова, він лежав у калюжі крові. У обох хлопців побиті ступні, а в Марка роздроблений череп, сині смуги на лобі і ногах. Видно, що палицями били. Коля мовчить, каже, що нічого не пам'ятає. Є кілька версій. Одні кажуть, що його побили через те, що українською говорив. Міліціонери стверджують, що хлопців збив чорний джип. Ще є версія, що на них хтось сторонній напав. Я підозрюю міліцію, бо в дітей побиті ступні. Так б'ють тільки міліціонери. Місцеві тих міліціонерів бачили того дня п'яних. Слідчий мені жодного разу не подзвонив. А місцевого таксиста змушували взяти вину на себе, п'ять годин допитували".

Іванюки родом із Березного. Тетяна п'ять років тому переїхала в Оленівку з молодшим сином 7-річним Владиславом до нового чоловіка. Два роки тому забрала до себе Марка.

"Він не хотів у Крим їхати, просився жити з бабусею. Та дитина має бути біля матері. Казав мені постійно, що не хоче російською розмовляти. Іноді тільки з хлопцями російськими словами перекидався, бо вони його не розуміли. Він і на Майдан рвався, та я його не пустила", - додає мати.

Зараз ви читаєте новину «У Криму через українську мову вбили підлітка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі