вівторок, 15 березня 2011 16:03

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

У Японії на додачу до землетрусу прокинувся вулкан Сінмое
5

Фото: Totallycoolpix

Вулкан Сінмое прокинувся після тимчасового затишшя на південному заході Японії, повідомляє агентство Джихан.

У повітря на висоту до 4 кілометрів летять попіл і каміння. Фахівці присвоїли вулканічній активності 3 з 5 балів за шкалою небезпеки.

Влада префектури Міядзакі, де розташований вулкан, закликає жителів триматися якомога далі від Сінмое. З небезпечної зони евакуювали людей.

Сінмое знаходиться за 1,5 тис. км від району землетрусу. З початку цього року він вивергався понад 10 разів. Фахівці ще не встановили достеменно, чи став причиною виверження вулкана найсильніший в історії країни землетрус і цунамі, яке стало його наслідком.

Як повідомлялося, японська влада запевняє, що рівень радіації в країні поступово знижується. Випромінювання підвищилося на деякий час після вибухів на атомній електростанції "Фукусіма-1", передає РІА Новости.

Прем'єр-міністр Японії Наото Кан злий на компанію Tokyo Electric Power Co, яка управляє АЕС "Фукусіма-1", за несвоєчасне оповіщення про ситуацію на ядерних об'єктах.

"Що, чорт забирай, відбувається?" - Так відреагував прем'єр на зволікання в його інформуванні про наслідки вибуху на постраждалій реакторній установці.

"Телебачення повідомило про вибух. Але протягом години нічого не було сказано прем'єр-міністру ", - цитує Kyodo слова Кана, адресовані керівникам енергетичної компанії.

Також Кан наказав керівництву Tokyo Electric Power Co не відкликати співробітників з АЕС "Фукусіма-1", яка вже кілька діб обійнята пожежею, що призвело до розплавлення паливних стрижнів і витоку радіації.

Температура, принаймні, двох реакторів комплексу (№ 5 і № 6), підвищена, повідомляє Associated Press з посиланням на генерального секретаря кабінету міністрів Юкіо Едано.

Зараз ви читаєте новину «У Японії на додачу до землетрусу прокинувся вулкан Сінмое». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі