вівторок, 18 червня 2013 14:04

Спецтема: Таксім: турецький "Майдан"

Турецькі мітингувальники вдалися до "мовчазного протесту"
12

Фото: Фото: Reuters

Все почалося з "мовчазного протесту" одного з демонстрантів. Невдовзі його підтримали сотні однодумців. Згодом поліція розігнала протестувальників.

На площі Таксим у турецькому Стамбулі протестант Ердем Гюндюз мовчки простояв протягом восьми годин, не рухаючись. Таким чином він висловив підтримку антиурядових маніфестацій, передає "РИА Новости" з посиланням на місцеві ЗМІ.

Акцію підтримали і в інших місцях. "Мовчазний протестант" стояв у районі Бешикташ у Стамбулі. В Анкарі, на місці, де отримала смертельне поранення п'ята жертва протестних акцій Етхем Сарисюлюк, жінка провела кілька годин без руху.

Відео, що зафіксувало хлопця, який самотньо стояв, викликало великий інтерес у соціальних мережах. Через деякий час до Гюндюза почали приєднуватися інші протестувальники. Число "мовчазних демонстрантів" досягло 300 осіб.

Посеред ночі поліція втрутилася і припинила акцію. Сам Гюндюз покинув площу трохи раніше. Більшість мітингувальників після втручання поліції розійшлися самі, десятьох осіб, що вчинили невеликий опір, поліція затримала.

Площа Таксим і парк Гезі, де 21 день ідуть демонстрації проти політики уряду, були повністю зачищені від протестуючих поліцією в суботу. У неділю влада Стамбула і Анкари заявила про заборону на будь-які масові зібрання і демонстрації в центрах обох мегаполісів, пригрозивши жорсткими діями поліції і затриманнями. Після цього молоді громадяни Туреччини стали винаходити альтернативні способи протестних акцій.

Вчора найбільші профспілки Туреччини почали загальний страйк на знак підтримки демонстрантів у Стамбулі.

Зараз ви читаєте новину «Турецькі мітингувальники вдалися до "мовчазного протесту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі