понеділок, 20 червня 2011 13:32

Тисячі марокканців збунтувалися проти реформ короля
18

Фото: Фото: Reuters

Тисячі людей взяли участь у масових демонстраціях у Марокко 19 червня, протестуючи проти плану реформ, запропонованого королем країни Мохаммедом VI.

На думку мітингувальників, демократичні перетворення, про проведення яких монарх оголосив 17 червня, є недостатніми для переходу від абсолютної монархії до парламентської і не реалізують в достатній мірі принцип поділу влади.

Паралельно з демонстраціями проти плану, запропонованого королем, кілька сотень людей вийшли на мітинги на його підтримку.

План конституційних реформ, запропонований Мохаммедом VI, зокрема, передбачає передачу деяких повноважень від короля прем'єр-міністру. Так, глава уряду зможе розпускати парламент, а також робити призначення на посади в державних підприємствах та адміністративних органах. У той же час, відповідно до плану, король збереже контроль над питаннями безпеки і зовнішньої політики країни.

Очікується, що запропоновані королем реформи будуть винесені на всенародний референдум, проведення якого заплановано на 1 липня 2011 року.

Про намір реформувати державний лад монарх вперше заявив у березні 2011 року після того, як в лютому в країні пройшли багатотисячні акції протесту проти соціальної несправедливості.

Зараз ви читаєте новину «Тисячі марокканців збунтувалися проти реформ короля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі