середа, 07 червня 2023 09:30

Спецтема: Війна Росії проти України

Теракт росіян на ГЕС за рік перетворить південні поля на пустелі

Теракт росіян на ГЕС за рік перетворить південні поля на пустелі
Через російських терористів може загинути 95 тис. т риби. Фото: ХОВА

Підрив окупантами Каховської ГЕС призведе до того, що поля на півдні України вже наступного року можуть перетворитися на пустелі.

Через російських терористів може загинути 95 тис. т риби, повідомило Міністерство аграрної політики та продовольства України.

"Катастрофа на Херсонщині фактично залишила без джерела води три області. Підрив Каховської ГЕС спричинив дефіцит води 94% зрошувальних систем у Херсонській, 74% – у Запорізькій та 30% – у Дніпропетровській областях", ‒ йдеться у повідомленні.

Знищення росіянами Каховської ГЕС завдало значних збитків сільському господарству країни. Терористичний акт ворога передбачає затоплення орієнтовно 10 тис. га сільськогосподарських земель на правобережжі. На лівобережжі ситуація буде відома найближчими днями, після аналізу інформації та знімків про масштаби затоплення.

Фахівці повідомили, що катастрофа зупинить водопостачання 31 системи зрошення полів Дніпропетровської, Херсонської та Запорізької областей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вода ще прибуватиме: розповіли останні новини з Херсонщини

У 2021 році ці системи забезпечували зрошення на 584 тис. га. З них збирали близько 4 млн т зернових і олійних культур, на суму близько $1,5 млрд.

"Без Каховського водосховища постраждають не лише аграрії та водокористувачі, а й джерела питного водопостачання населених пунктів", – додали в Міністерстві.

У 2023 році на правому березі Дніпра працюють лише 13 зрошувальних систем. Підрив Каховської ГЕС призведе до посухи.

У солені води Чорного моря потрапить прісноводна риба, де вона загине. Чорноморська фауна від масивного напливу прісної води також опиниться під загрозою. Унаслідок знищення Каховської ГЕС збитки для рибної галузі від загибелі лише дорослих особин можуть сягнути 4 млрд грн. За попередніми розрахунками, збитки від загибелі усіх біоресурсів складуть до 10,5 млрд грн.

Негативні наслідки спустошення водних біоресурсів внаслідок підриву Каховської ГЕС, будуть прослідковуватися протягом кількох років поспіль. Навіть при заповненні ложа Каховського водосховища найближчим часом.

Вночі 6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС. Почалося стрімке затоплення прибережних населених пунктів та частини Херсона. В області оголошено термінову евакуацію.

Головне управлінні розвідки Міністерства оборони має докази використання російськими окупантами вибухівки для підриву Каховської гідроелектростанції.

Зараз ви читаєте новину «Теракт росіян на ГЕС за рік перетворить південні поля на пустелі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі