середа, 04 березня 2020 09:51

Шукач металу знайшов снаряд і розпиляв його болгаркою

Шукач металу знайшов снаряд і розпиляв його болгаркою
Снаряди з вибухівкою не приймають у пункти здачі металобрухту

35-річний Юрій Іващенко з села Орадівки Христинівського району Черкаської області знайшов 76-міліметровий снаряд часів Другої світової війни. Знахідку приніс додому. Вийшов надвір, увімкнув болгарку й почав розрізати боєзапас. Пролунав вибух. Травмованого Юрія терміново доправили до Христинівської районної лікарні.

"Юрій неодружений, – розповідає сільська голова Орадівки Вікторія Гоменюк. – Ніде не працює, проживає разом із батьками. На життя заробляє пошуком металобрухту. Для цього має металошукач. Того дня знайшов снаряд, що пролежав із часів війни. Слава Богу, виніс його на вулицю. Там увімкнув інструмент. Ніхто не знає, для чого він вирішив розпиляти його болгаркою. Це для нас дивина. Пролунав вибух. Постраждалого відвезли в лікарню з травмою правої руки. Вдома лишилася мати Юрія. Зараз вона в шоковому стані – нічого не може сказати чи пояснити".

Не міг викрутити детонатор й вирішив зрізати болгаркою

За словами фахівців вибухнув не увесь боєкомплект, а лише його частина. 76-міліметровий артилерійський снаряд має радіус повного ураження близько 300 метрів. У разі вибуху повного боєкомплекту у Юрія Іващенка не було би шансів вижити.
"Він пиляв тому, що боєприпаси не приймають у металобрухт із начинкою, – каже шукач металу Микола із Кам'янки. – Прізвище відмовляється називати. – Якщо там не буде заряду – тоді приймуть. Зазвичай детонатор викручують. Мабуть, цей Юрій не міг викрутити й вирішив зрізати болгаркою. Але ж треба було думати головою, до чого це може призвести".

В Христинівській районній лікарні кажуть, що загрози життю Юрія Іващенка не існує.
"Потерпілий проходить курс лікування кисті правої руки, – розповідає лікар-травматолог Сергій Шпанко. – Отримана травма – середнього ступеню тяжкості. Є відкриті переломи, вражені м'які тканини. Існує загроза ампутації пальця. У лікарні потерпілий перебуватиме ще приблизно два тижні. Згодом лікуватиметься вдома. Загальний курс лікування – два місяці".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловік стріляв у брата із автомата. Його добу шукали з собаками

Кілька років тому в селі Червоний Кут 47-річний чоловік знайшов міну часів Другої світової війни. Вкинув її у багаття. Від вибуху постраждали його співмешканка та донька. Вони отримали легкі травми та контузії, бо перебували далеко від багаття.

Зараз ви читаєте новину «Шукач металу знайшов снаряд і розпиляв його болгаркою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі