субота, 23 липня 2022 12:15

Спецтема: Війна Росії проти України

"Сприяли вторгненню РФ": стали відомі деталі підозр Кулініча й Сівковича

"Сприяли вторгненню РФ": стали відомі деталі підозр Кулініча й Сівковича
Затримання ексначальника управління СБУ в Криму Олега Кулініча. Фото: ДБР

Колишній заступник секретаря РНБО Володимир Сівкович і ексначальник управління СБУ в Криму Олег Кулініч сприяли вторгненню РФ.

Крім того, вони намагалися приховати від СБУ та керівництва України плани Росії щодо нападу. Про це інформує Судовий репортер

За даними слідства, керівник 9-го ("українського") управління 5-ої служби ФСБ РФ Ігор Чумаков створив злочинну організацію, до складу якої ввійшов Сівкович, Кулініч та інші поки що невстановлені громадяни України і РФ.

Ця банда мала збирати й передавати в Росію інформацію, що становить держтаємницю, а також підбурювати громадян України до держзради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський звільнив низку керівників СБУ

Організовувала та здійснювала збір, аналіз і передачу інформації росіянка Марина Терентьєва – працівниця ФСБ, що має посаду-прикриття — є членом Союзу журналістів РФ і позаштатним фотокореспондентом російського інформагентства "ТАРС".

Сівкович керував діяльністю Кулініча та залучених ним осіб щодо збору і передачі інформації росіянам. Кулініч, маючи доступ до держтаємниці, збирав інформацію як особисто, так і через залучених осіб.

У тексті підозри зазначають, що Сівкович не міг реалізувати себе на держслужбі в Україні, тому "відчуваючи неповноцінність, меншовартість" він розраховував повернутися до української політики під патронатом РФ.

Сівкович організував у Москві так званий "політичний офіс", працівники якого нібито займаються суспільно-політичною діяльністю, а насправді залучають осіб, які мають розвідувальні можливості на території України. В цьому офісі, зокрема, була працевлаштована "журналістка" Терентьєва.

"Члени угруповання, зокрема Кулініч, начебто впливали на кадрові та управлінські рішення в структурі СБУ та сприяли приховуванню від СБУ та керівництва України планів РФ щодо нападу 24.02.2022 з території окупованого Криму на материкову частину України", – сказано в повідомленні.

Силовики затримали Олега Кулініча 16 липня. Президент Володимир Зеленський призначив Кулініча головою Управління СБУ в Криму в жовтні 2020 року. 2 березня 2022-го президент його звільнив.

Після затримання ексначальника СБУ Зеленський відсторонив генпрокурора Ірину Венедіктову й усунув голову СБУ Івана Баканова.

У ДБР повідомили, що Кулініч співпрацював зі спецслужбами РФ і передавав їм секретну інформацію. Також він був учасником злочинної організації, що займалась розвідувальною та підривною діяльністю проти України.

Зараз ви читаєте новину «"Сприяли вторгненню РФ": стали відомі деталі підозр Кулініча й Сівковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі