вівторок, 25 грудня 2012 15:29

Справжня "банда Кульгавого" на свободі - адвокат

Справжня "банда Кульгавого" на свободі - адвокат
Валерій Довженко - адвокат. Фото Тетяни Заровної

У Донецьку непомітно триває процес у справі "банди Кульгавого", якій в різний час приписували до 20 найгучніших пограбувань, у тому числі скоєних в інших областях країни. У звинуваченні, яке розглядається в Київському райсуді Донецька - 10 озброєних нальотів на банки та обмінники у Донецьку, двоє вбитих, троє поранених. Всі ці злочини інкримінують одній людині - 44-річному громадянину Росії Андрію Поршньову.

Про "білі плями" в гучній кримінальній справі в інтерв'ю Gazeta.ua розповів адвокат підсудного Валерій Довженко.

Ваш підзахисний Андрій Поршньов наполягає, що не винен?

- Ні по одному епізоду не винен. По 2 епізодахм достовірно встановлено, що в момент скоєння приписуваних злочинів він перебував у Росії. У нас є документальні докази того, що Поршньов був викрадений, коли знаходився на території Росії, за місцем проживання - в Краснодарі, і був незаконно переправлений на територію України. Його викрали спільно працівники міліції України та Росії. Формальною причиною було дрібне хуліганство. На нього поширюється міжнародна конвенція, відповідно до якої він міг бути доставлений в Україну тільки з дозволу Генпрокуратури Росії і екстрадований. І звинувачення йому може бути пред'явлене тільки за тими кримінальними статтями, на які дала дозвіл Генпрокуратура Росії. Всі процесуальні дії, які з ним проводилися і проводяться, весь цей процес є незаконним. Поршньов і зараз тут знаходиться незаконно, і ми це доведемо.

Що це за собою тягне?

- Визнання всіх його показань, отриманих в Донецьку, недійсними, бо ці зізнання здобуті незаконним шляхом. Його привезли і змусили написати явку з повинною. Причому, під виглядом, що він сам попросив співробітників міліції Росії відпустити його, щоб він приїхав сюди і написав тут явку з повинною. За версією слідства, він приїхав сюди сам.

Щоб зняти камінь з душі?

- Нібито так. Причому, зазвичай, їздив з Росії в Україну потягом, а тут поїхав на машині. Доїхав до кордону, а коли перетнув його, найняв таксі за 400 гривень, щоб таксист його привіз прямо до міського управління міліції Донецька. Де Поршньов відразу ж почав писати явку з повинною.

Чому його запідозрили у пограбуванні банків?

- У слідства був головний підозрюваний Стеценко, а Поршньов просто знайомий загиблого Стеценка - перший, хто з ним спілкувався. Коли він був затриманий в Росії, в цей час він ще не знав про смерть Стеценка. У Донецьку Поршньову погрожували, що заарештують його дружину (жительку Донецька - Gazeta.ua). Пояснювали, що дружина і дочка теж є співучасниками, ставили питання про можливість вчитися для його дочки (їй більше 18 років - Gazeta.ua). А фізичний вплив застосовували ще на території Росії. Там він по суті вже був зламаний і заляканий, потім привезли сюди і сказали, що сім'я постраждає. І він зізнався.

Крім явки з повинною є такий доказ, як радіомаячок, який замаскували серед грошей і який повів по сліду злочинців від місця останнього пограбування в "КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК" до будинку в спальному районі Донецька?

- За цим маячком вони відстежили тільки будинок, в якому, як вони стверджують, Стеценко знімав квартиру. Але хто там знаходився - в цій квартирі? Опитали всі квартири і нічого це не дало - Стеценко в тому будинку не жив, його там не знали. Чи знімав там квартиру Стеценко - запитати нема кого, оскільки він помер. Це доказом не вважаю. У справі проведено більше 50 експертиз, якими встановлено, що в тих місцях, де вони нібито перебували (в пограбованих банках - Gazeta.ua) відсутні сліди як Поршньова, так і Стеценка, так і всіх їх близьких родичів. Проводилась одорологічна експертиза (експертиза запаху) - і там їх запахів немає. Проводилась ДНК-експертиза. На гільзах виявлені сліди, але вони не належать ні Поршньову, ні Стеценку. Коли заряджається зброя патронами, патрони беруться пальцями і залишаються пото-жирові виділення. Експертиза встановила, що на них є сліди як мінімум від 3 осіб. Але ці сліди не належать ні Стеценку, ні Поршньову, ні їхнім родичам. Перевіряли всіх родичів, всіх знайомих.

Чи правда, що слідчі не знайшли ані гривні з тих грошей, які були винесені з банків, жодного ствола, з яких стріляли у відвідувачів банків?

- Не знайшли. І я вам більше скажу: якби Поршньов знав, де знаходиться зброя або знав де гроші, давно б уже ці гроші вони знайшли. Але я думаю, що Поршньов ніякого відношення до цієї справи не має. І Стеценко теж. Такої ж думки дотримується його представник.

Ви думаєте, Поршньов і Стеценко взагалі не причетні до банківських нальотів? Жодним чином?

- Я думаю, що оскільки справа є такою резонансною, вона автоматично стала політичною. Працівникам міліції було дано завдання, по якому потрібно було відзвітувати. Потрібно було оголосити населенню України, що з бандою покінчено і можна не боятися. Це має велике політичне значення, а там де політика, там ніякий закон не працює.

У чому політика?

- Заспокоїти населення. Щоб не боялися тут жити, ходити в банки. Це моя особиста думка.

А те, що із загибеллю Стеценка і посадкою Поршньова припинилися гучні банківські пограбування - це збіг?

- А з чого ви взяли, що вони припинилися? Давайте почнемо з того, що пограбування відбувалися з частотою раз на рік ... У інших містах відбуваються розбійні напади на банки. І не факт, що ще в Донецьку не повторяться.

Тобто - "банда Кульгавого" (умовно кажучи) - по-вашому, перебуває досі на свободі?

- Поршньов це людина, яка погано сприймає те, що йому говорять, погано запам'ятовує. Цю людину неможливо підготувати до нападу.

Не злочинець віртуоз? Ви б його "на справу" не брали?

- Так. Він дуже небезпечна людина для таких справ. Не хочу його образити, але він все зламає.

Чи правда, що ні Поршньов, ні Стеценко не мали кульгавості та інших дефектів ходи?

- Не мали. І мені здається, що ця історія "про Кульгавого" - це припущення оперативників, яке було підтримано ЗМІ, а фактично таких особливостей ходи... Їх не було у грабіжників. Мені здається, що по одному відеозображенню не можна судити про ходу членів банди.

А що було б з вашої точки зору незаперечним доказом?

- Коли людина, даючи свідчення, показує знаряддя злочину та викрадені гроші - це практично стовідсотково доводить його причетність. Але Поршньов говорив працівникам міліції тільки те, що їм вже було відомо і нічого понад це.

Як же слідство вийшло з положення - як пояснює, що, щиросердно зізнавшись, Поршньов нічого не пояснив ні по грошах, ні по автоматах?

- Вони обійшли це таким чином: Поршньов був просто виконавцем, а Стеценко організовував і підготовляв пограбування. При цьому не написано - як він постачав зброєю та іншим необхідним для пограбувань майном - де брав? І невідомо, де він здобував інформацію про банки. У матеріалах справи немає навідника. А в таких справах потрібна дуже серйозна інформація. Про кількість та місце розташування людей, особливості охорони, місцезнаходження грошових коштів. Якщо цього не знати, будь-який напад приречений. Він буде залежати від ряду випадковостей. Розумні люди на це не йдуть, а дурні не грабують банки.

І не ходять пішки від банку до банку? Адже це виглядає як абсурд.

- Мені Поршньов розповідав про цей абсурд, що навіть один з його конвоїрів йому говорив, що цього не може бути. У той день, коли вони пограбували 2 банки (11 листопада 2009 року банда зробила 2 нальоти в центрі Донецька з інтервалом у 15 хвилин - Gazeta.ua), цей працівник МВС виїжджав на пограбування і пам'ятає маршрут, по якому він їхав. І каже, що там не могли йти грабіжники - з одного банку в інший. Ми б, каже, з ними тоді зіткнулися.

На що спирається слідство?

- Єдиний їх доказ - це наступне. Коли Поршньов вже був затриманий, перебував у слідчому ізоляторі, було проведено оперативно-розшуковий захід. У камері записували його розмови з сусідами по камері. І коли співкамерники розпитували його - чи робив він ці злочини чи ні, він чи то для вихваляння, чи то для авторитету, в загальних рисах описав те, що і так всі знають. Нічого конкретного.

Те, що в газетах було?

- Ну так (сміється - Gazeta.ua). Тим більше, не надано даних про заведення оперативно-розшукової справи за даним фактом, ці дані не розсекретили. А я завжди до таких протоколів ставлюся з підозрою.

Навіщо ж він хвалився співкамерникам?

- Уявіть, людина вперше перебуває в слідчому ізоляторі, без будь-якої підтримки з зовнішнього світу. Сім'ю залякали, їм страшно, ніхто йому навіть передачі не передає. А він потрапляє з такими статтями в слідчий ізолятор, де люди з такими статтями шановані. І він заради хоча б того, щоб йому допомагали - морально, чи якось по-іншому допомагали, міг це сказати. Може бути, і я б на його місці так вчинив. Там у записі видно, що йде провокація, а не просто раптом Поршньов вирішив поділитися, і він не розповідає подробиці, а відповідає на запитання.

Ваша мета - виправдання?

- По даній категорії справ, які я вважаю політично-вмотивованими, мета створити достатню базу доказів для того, щоб їх в подальшому надати до Європейського суду з прав людини. Тому що до політичних справ право ніякого відношення не має. І Поршньов все одно буде засуджений, незалежно від доведення його вини.

Нагадаємо, за версією обвинувачення, "банда Кульгавого" складалася з 2-х осіб. Проіснувала близько 4,5 років. Загальна сума награбованого склала 4,6 млн грн. Ватажок банди, якого в міліції називали Кульгавим, 44-річний Ігор Стеценко загинув 6 січня 2012 року - вночі потрапив під потяг. Після цього в МВС заявили, що "банда Кульгавого" припинила своє існування. На один наліт грабіжники витрачали не більше 2 хв, іноді - менше хвилини. Пересувалися містом на маршрутках і пішки. Застосовували автомат Калашникова та іншу зброю. В результаті пограбувань загинули 25-річний охоронець Олександр Федорук та 36-річний клієнт банку Олександр Фрік. Ще троє відвідувачів банків були поранені. Росіянину Андрію Поршньову, якого в цьому звинувачують, загрожує довічне ув'язнення.

Зараз ви читаєте новину «Справжня "банда Кульгавого" на свободі - адвокат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі