середа, 28 березня 2012 17:11

Смертельна доза радіації на "Фукусімі" перевищила норму в 10 разів

Смертельна доза радіації на "Фукусімі" перевищила норму в 10 разів
Ще один землетрус "Фукусіма" не витримає. Фото: obozrevatel.com

Рівень радіації в другому реакторному блоці японської атомної станції "Фукусіма-1" перевищив смертельний в десять разів. Такі дані були отримані від радіокерованого зонда, відправленого в приміщення фахівцями.

Згідно з цією інформацією, рівень небезпечного випромінювання в блоці виявився набагато вище, ніж передбачалося раніше. Крім того, зонд виявив, що води, яку закачують туди для охолодження реактора, недостатньо, через що він залишається в перегрітому стані.

Хоча навколишнім територіям небезпека поки не загрожує, фахівці визнають, що демонтаж реактора та іншого обладнання в світлі нової інформації буде виключно складним завданням. Справа в тому, що навіть не всі автомати можуть безперебійно працювати в таких умовах. Про відправку туди людей навіть не йдеться

Крім того, фахівці побоюються, що новий землетрус і / або цунамі здатне зашкодити і навіть знищити тимчасову систему охолодження реакторів, що призведе до непередбачуваних наслідків.

Представник компанії-оператора АЕС Tokyo Electric Power Co (Tepco) визнав, що ситуація на двох інших постраждалих реакторних блоках може виявитися ще гірше. Зонд туди поки не відправляли, але планують зробити це найближчим часом.

АЕС "Фукусіма-1" сильно постраждала від руйнівного цунамі в березні 2011 року. Через вихід з ладу системи охолодження реакторів паливні стрижні поплавилися, що призвело до неконтрольованого викиду теплової енергії і радіації. Внаслідок цього все населення з навколишніх населених пунктів було евакуйовано. Пізніше на самій "Фукусімі-1" вдалося включити тимчасову систему охолодження реакторів, що дозволило уникнути розвитку подій за чорнобильському сценарієм.

Вся ця історія призвела до того, що японський уряд під тиском громадської думки був змушений заглушити більшість атомних реакторів країни. Зараз там працює лише один з 54 реакторів, але і він, як очікується, буде заглушений в травні поточного року.

Зараз ви читаєте новину «Смертельна доза радіації на "Фукусімі" перевищила норму в 10 разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі