четвер, 25 березня 2021 12:43

Службі безпеки України – 29 років: як створювалася й змінювалася та найцікавіші факти
5

"Завжди будьте на сторожі українських національних інтересів! Пам'ятайте, що будь-яка влада - категорія змінна, а Україна – вічна", - так привітав братів по зброї зі Служби безпеки України командувач Української добровольчої армії Дмитро Ярош.

Створення СБУ

25 березня 1992 року Верховна Рада України прийняла закон "Про службу безпеки України". Цей день з 2001-го згідно з Указом президента відзначається як День СБУ.

Автор: facebook.com/SecurSerUkraine
   Службі безпеки України – 29 років
Службі безпеки України – 29 років

Питання про необхідність реформування попередньої союзно-республіканської системи органів державної безпеки постало після проголошення незалежності України. 20 вересня 1991 року Верховна Рада України прийняла постанову "Про створення національної служби безпеки України". Цією ж постановою було ліквідовано Комітет державної безпеки СРСР.

Головними напрямками діяльності нової української спецслужби є розвідка і контррозвідка. У структурі СБУ є Департамент контррозвідувального захисту економіки держави.

Служба безпеки України здійснює велику роботу в боротьбі з тероризмом і наркобізнесом, нелегальною міграцією. Для успішного проведення таких операції налагоджені контакти з Інтерполом, закордонними правоохоронними органами.

Автор: facebook.com/SecurSerUkraine
  Кожен співробітник Служби у своїй зоні відповідальності намагається спрацювати максимально ефективно
Кожен співробітник Служби у своїй зоні відповідальності намагається спрацювати максимально ефективно

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ затримала екснардепа Семенченка та "агента НАБУ" Шевченка

Захищає Україну від ворогів – зовнішніх і внутрішніх

Анексія Криму й події на Донбасі стали переломними в роботі Служби. Так вважає її теперішній керівник Іван Баканов.

"Це був рубікон. Тож сьогодні Служба безпеки, як ніколи раніше, має чітке розуміння тих викликів, що постають перед Україною. І найважливіше – знає, як давати їм відсіч і успішно застосовує ці знання на практиці. Ми протидіємо гібридній війні та міжнародному тероризму. Дбаємо про інформаційну безпеку і захищаємо об'єкти критичної інфраструктури. Нейтралізуємо хакерські атаки та запобігаємо багатомільярдним збиткам для бюджету держави. Контррозвідка, кіберфахівці, оперативні підрозділи, слідство – кожен співробітник Служби у своїй зоні відповідальності намагається спрацювати максимально ефективно", - каже Баканов.

Цікаві факти

Штаб-квартира СБУ займає в центрі Києва цілий квартал між вулицями Володимирською, Ірининською, Паторжинського, Малопідвальною. Головна будівля Служби безпеки України розташовується на Володимирській вулиці, будинок 33 - у тому ж будинку, де до здобуття незалежності розміщувався КДБ УРСР. Ця будівля була побудована в 1913-1914 роках. як Земська управа на розі 2 вулиць - Ірининської та Володимирської, на місці, де була Ірининська церква ХІ століття. У 1934-1938 роках у будівлі розміщувалося ЦК КП(б)У. Після переїзду ЦК на Михайлівську площу будівля була передана органам держбезпеки. Тут розташовувалася штаб-квартира НКВС УРСР. Під час окупації Києва військами Третього Рейху тут було управління німецької Таємної державної поліції.

Всередині "кварталу СБУ" розташовані будівлі управлінь і департаментів, дворики й провулочки, як у маленькому місті. На території працює кафе і кілька магазинів - продуктово-господарський і овочевий. Старі будівлі чергуються з новими. Колись тут у дворі була внутрішня в'язниця КДБ/СБУ, після перепланування та ремонту тут розмістилися приміщення Департаменту господарського забезпечення та спортзал. У внутрішніх підвалах головної будівлі також в радянські часи були камери для утримання підслідних.

Автор: uk.wikipedia.org
  Головна будівля СБУ
Головна будівля СБУ

Слідчою в'язницею СБУ республіканського, центрального, підпорядкування став ізолятор тимчасового тримання в комплексі будівель Головного управління СБУ в Києві та Київській області на Печерську - Аскольдів провул., 3-б.

В'їзд і виїзд автомобілів на територію здійснюється через один КПП, але є ще 3 законсервовані в'їзди.

Через дорогу від містечка, на Малопідвальній, 29, розташовані Головне управління "К" і Департамент оперативно-технічних заходів. По другий бік, на вул. Ірининській, розміщені готель і їдальня з буфетом на 2 зали на 2 поверхах. У двоповерховій будівлі на Володимирській, 35, що примикає до головного будинку і виходить фасадом на вулицю, міститься комендатура Служби охорони при апараті голови СБУ.

Автор: uk.wikipedia.org
  Пам'ятний знак біля головної будівлі СБУ
Пам'ятний знак біля головної будівлі СБУ

Керівники СБУ

Від початку створення на посаді голови СБУ змінилися 15 керівників. Першим - від 6 листопада 1991 до 12 липня 1994-го був генерал армії Євген Марчук.

Автор: uk.wikipedia.org
  Перший голова СБУ генерал армії Євген Марчук
Перший голова СБУ генерал армії Євген Марчук

Двічі в кріслі голови вдалося побувати Валентину Наливайченку 2006-го та 2014 року. Найдовше на посаді затримався генерал армії Василь Грицак - з 18 червня 2015 року по 29 серпня 2019-го.

Кадри

Кадри СБУ становлять співробітники-військовослужбовці; працівники, які уклали із Службою безпеки України трудовий договір; а також військовослужбовці строкової служби. Військовослужбовці СБУ поділяються на офіцерський, сержантський і старшинський та солдатський склад. Військовослужбовцям присвоюються військові звання. Восени 2014 року в штаті СБУ було 25 583 співробітники.

Освіта

Підготовку та перепідготовку необхідних кадрів здійснює Національна академія Служби безпеки України.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про Бюро економічної безпеки. Відтепер економічні злочини розкриватиме ця організація, а не СБУ та податкова служба.

Зараз ви читаєте новину «Службі безпеки України – 29 років: як створювалася й змінювалася та найцікавіші факти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі