четвер, 06 квітня 2023 16:46

Спецтема: Війна Росії проти України

Сі Цзіньпін готовий зателефонувати Зеленському

Сі Цзіньпін готовий зателефонувати Зеленському
Лідер Китаю Сі Цзіньпін готовий зателефонувати та провести розмову з президентом України Володимиром Зеленським. Фото: Getty Images

Лідер Китаю Сі Цзіньпін готовий зателефонувати та провести розмову з президентом України Володимиром Зеленським.

Але він це зробить, "коли прийде час". Про це заявив один з французських дипломатів, який був присутній на зустрічі президента Франції Емануеля Макрона з Сі Цзіньпіном, інформує Le Parisien.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сі Цзіньпін засудив Росію

"Глава Китаю Сі Цзіньпін заявив під час переговорів зі своїм французьким колегою Еммануелем Макроном, що він готовий зателефонувати президенту України Володимиру Зеленському коли прийде час", – повідомив дипломат.

Водночас президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн після переговорів із лідером Китаю Сі Цзіньпінем заявила, що порушувала питання переговорів останнього з українським президентом Володимиром Зеленським.

Про це вона сказала на брифінгу в четвер, передає "Європейська правда".

"Я закликала президента Сі поговорити з президентом Зеленським, я знаю про це з телефонних розмов із президентом Зеленським, і він публічно просив про це. Тому було цікаво почути, що президент Сі підтвердив свою готовність провести розмову, коли будуть відповідні умови і час. Я думаю, що це позитивний елемент", – додала вона.

Також фон дер Ляєн розповіла, що під час переговорів із лідером КНР порушила питання повномасштабної війни в Україні, підтвердивши підтримку українському "мирному плану" й заявам Пекіна про неприпустимість ядерних погроз.

"Ми також розраховуємо на те, що Китай не буде прямо чи опосередковано надавати будь-яке військове обладнання Росії, оскільки всі ми знаємо, що озброєння агресора суперечить міжнародному праву і суттєво зашкодить нашим відносинам", – зазначила посадовиця.

Лідер Китаю Сі Цзіньпін не дзвонить президенту України Володимиру Зеленському, бо "дуже зайнятий".

Проте країни підтримують часті контакти на нижчому рівні. Про це заявив посол Китаю в ЄС Фу Цун, пише The New York Times.

Президент України Володимир Зеленський запросив главу Китаю Сі Цзіньпіна відвідати столицю із візитом.

Українське керівництво готове бачити китайського лідера у Києві, заявив президент в інтерв'ю агенції Associated Press.

Зараз ви читаєте новину «Сі Цзіньпін готовий зателефонувати Зеленському». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі