вівторок, 08 жовтня 2024 14:57

Спецтема: Війна Росії проти України

СБУ затримала кремлівського ідеолога "СВО" проти України

СБУ затримала кремлівського ідеолога "СВО" проти України
СБУ затримала кремлівського ідеолога "СВО" проти України. Фото: t.me/SBUkr

СБУ затримала одного із кремлівських ідеологів "СВО" проти України.

Службою безпеки України спільно з іноземними партнерами та Держприкордонслужбою була проведена спецоперація, в ході якої затримано кремлівського ідеолога збройної агресії РФ - Дмитра Чистіліна. Про це пресслужба СБУ повідомила в Telegram.

Відомо, що фігурант є помічником ексрадника Володимира Путіна Сергія Глазьєва. Глазьєв відомий як один з модераторів захоплення Криму, Донецької та Луганської областей та розробник "Стратегії інформаційної війни", яка виправдовувала повномасштабне вторгнення Росії в Україну, йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Азов" взяв у полон окупанта, який причетний до вбивства полонених на Донеччині

Протягом 2016-2024 років Чистілін підготував для кремля низку аналітичних матеріалів, в яких підтримував збройну агресію РФ та інтеграцію тимчасово окупованих районів України до складу Росії.

Зловмисник став автором численних публікацій, спрямованих на проведення інформаційних диверсій проти України, надаючи допомогу російським спецслужбам.

Крім того, Чистілін активно просував інтереси Кремля за межами Росії. Також він організовував втручання у виборчі процеси у країнах Східної та Центральної Європи на користь Москви.

Фігурант діяв від імені нібито української громадськості. Він брав участь у проведенні так званих "круглих столів" у європейських країнах. Під час цих заходів він поширював кремлівські наративи, з метою зменшити підтримку України з боку західних партнерів.

Чистілін був затриманий після участі в одному з таких форумів у взаємодії з правоохоронцями Республіки Молдова, коли він намагався повернутися до Москви через території третіх країн.

Завдяки комплексним заходам фігурант, який залишив Україну ще до початку повномасштабного вторгнення РФ, зараз знаходиться під вартою та отримав підозру одразу за двома статтями Кримінального кодексу України:

1. ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

2. ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Наразі документуються факти надання ним сприяння воєнній розвідці РФ, зокрема у створенні механізмів для обходу санкцій, запроваджених проти Росії, додали в СБУ.

Зловмиснику загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Працівниками ДБР було викрито співробітника Малиновського РТЦК та СП Одеси, який організував заробіток на чоловіках, охочих уникнути мобілізації.

За наявною інформацією протиправна схема діяла з березня 2023 року. Співробітник одного з відділів ТЦК несанкціоновано корегував дані військовозобов'язаних в електронній базі "Оберіг", за це він брав $4-7 тис., сказано в повідомленні.

Зараз ви читаєте новину «СБУ затримала кремлівського ідеолога "СВО" проти України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі