четвер, 06 жовтня 2022 08:06

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія хоче, щоб голосували таємно ‒ в ООН готуються засудити спробу анексії українських територій

Росія хоче, щоб голосували таємно ‒ в ООН готуються засудити спробу анексії українських територій
Посол Росії в ООН Василь Небензя написав лист, у якому лобіює таємне голосування. Фото: mind.ua

Росія наполягає, щоб голосування в Генеральній асамблеї ООН щодо засудження спроб анексії українських територій було таємним.

Резолюція Генасамблеї ООН, розроблена Заходом, засуджує незаконні так звані референдуми Росії та "спробу незаконної анексії" територій, де відбулося голосування. Про це повідомляє Reuters.

Видання ознайомилося з листом посла Росії в ООН Василя Небензі, де він лобіює таємне голосування.

"Це явно політизована й провокаційна подія, спрямована на поглиблення розколу в Генеральній асамблеї та ще більше розділення її членів", ‒ написав Небензя у зверненні до держав ООН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ґвалтування дітей, страти й тортури – в ООН документують воєнні злочини Росії в Україні

Він переконує що таємне голосування потрібне, оскільки "може бути важко, якщо позиції висловлюються публічно". За словами дипломатів, Генеральній асамблеї, імовірно, доведеться публічно визначитися, чи проводити таємне голосування.

Минулого тижня Росія наклала вето на подібну резолюцію в Раді безпеки ООН.

"Якщо міжнародне співтовариство не відреагує, можуть бути заяви, на які ніхто не звертає уваги. І це буде картбланш для інших країн зробити те ж саме або визнати те, що зробила Росія", – заявив у середу посол Європейського Союзу в ООН Улоф Скуґ.

За його словами, ЄС проводить широкі консультації з державами-членами ООН перед імовірним голосуванням.

Росія на засіданні Ради безпеки ООН застосувала вето під час голосування резолюції, яка засуджувала кремлівські псевдореферендуми в Україні та закликала не визнавати жодних змін українських кордонів.

Президент України Володимир Зеленський закликав весь світ підтримати резолюцію організації Об'єднаних Націй, яка зобов'язує Росію виплачувати репарації Україні. Це важливий елемент післявоєнної справедливості, компенсація збитку за всі втрати й руйнування, які російський агресор заподіяв Україні, сказав він у зверненні до учасників заходу "Ніч права" в Парижі.

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче, щоб голосували таємно ‒ в ООН готуються засудити спробу анексії українських територій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі