неділя, 24 квітня 2022 17:04

Росія грубо порушує права українських військовополонених

Росія грубо порушує права українських військовополонених
Росія порушує Женевську конвенцію у поводженні з військовополоненими. Фото: dw

Росія утримує полонених українських воїнів у колоніях загального режиму, не перепрофілювавши їх у табори для військовополонених. Це є порушенням Женевської конвенції 1949 року.

Про це повідомила омбудсменка Людмила Денісова в Telegram.

"Військовополонені Збройних сил України перебувають у колоніях загального режиму у Ростовській області рф. Для цього окупанти розселили одразу дві пенітенціарні установи на півдні росії: колонію загального режиму № 1 у місті Звєрєво, а також № 12 у Каменську-Шахтинському поблизу російсько-українського кордону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ порушує право на освіту рідною мовою у Криму - Денісова

Півтора місяці тому звідти виселили утримуваних осіб до колонії № 10 Ростова-на-Дону, де ув'язнені тепер сплять у три зміни. А установи у Каменську-Шахтинському та Звєрєвому тепер наповнюються за рахунок захоплених у полон українських солдатів. Їх охороняють співробітники Федеральної служби виконання покарань рф та ув'язнені, яких залишили на підсобних роботах", - сказано в повідомленні.

Денісова закликала комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час воєнного вторгнення РФ в Україну, врахувати ці факти порушення РФ прав громадян України.

Президент Володимир Зеленський готовий обміняти російських військовополонених на безпечний прохід для цивільних та українських військ у Маріуполі. Він також повідомив, що на заводі "Азовсталь" у Маріуполі ховаються майже тисяча мирних жителів.

Зараз ви читаєте новину «Росія грубо порушує права українських військовополонених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі