субота, 25 березня 2023 13:07

Спецтема: Війна Росії проти України

Російські окупанти захопили заповідник "Асканія Нова"

Російські окупанти  захопили заповідник "Асканія Нова"
Російські загарбники встановили контроль над заповідником "Асканія Нова". Фото: facebook.com/AskaniaNovaZapovednik

Російські окупанти встановили повний контроль над Біосферним заповідником "Асканія Нова" на Херсонщині.

Загарбники уже призначили так званого "директора". Про це у Facebook повідомила пресслужба Біосферного заповідника "Асканія-Нова" імені Ф.Е. Фальц-Фейна.

"20 березня в установу прибули перший заступник керівника адміністрації президента РФ Сергій Кірієнко, так званий "т.в.о. губернатора" Херсонської області, колаборант Володимир Сальдо та невідома особа у ролі директора, призначеного "міністерством природних ресурсів і екології Херсонської області" без офіційних представлень – Мєщєряков Д.В.", ‒ йдеться у повідомленні.

У РФ 7 березня офіційно зареєстровано "державну автономну установу "Біосферний заповідник "Асканія-Нова".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Південний фронт: розказали про рейди росіян у Чаплинці й свавілля в Енергодарі

"Таким чином, подальше збереження природоохоронної, науково-дослідної установи міжнародного значення – Біосферного заповідника "Асканія-Нова" імені Ф.Е. Фальц-Фейна (Сертифікат ЮНЕСКО від 15.02.1985 р.) – не може бути забезпечене українською адміністрацією та знаходиться під безпосередньою загрозою. Поки персонал продовжує виконувати функціональні обовʹязки та здійснює необхідний догляд за колекціями", ‒ йдеться у повідомленні.

У заповіднику наголошують, що, попри окупацію території, відсутність поточних видатків, порушену транспортну логістику та критичну масу організаційних проблем, його працівники досі забезпечували функціонування в українському форматі та здійснювали передбачені види і обсяги робіт.

"В основному це відбувалося за рахунок благодійних надходжень з підконтрольної території України, країн ЄС та США, були покриті усі нагальні потреби і поточні витрати по кормах, пально-мастильних матеріалах, ветпрепаратах, будматеріалах для поточного ремонту вольєрів та приміщень, де утримуються тварини, обладнанню, запчастинах і технічних засобах. Надалі підтримку роботи заповідника за рахунок благодійних надходжень здійснювати неможливо до звільнення лівобережної Херсонщини з-під російської окупації", ‒ наголошують у заповіднику.

Там також зазначають, що нині працівники, які відмовилися співпрацювати з окупаційною владою, потребують матеріальної підтримки.

На лівобережжі Херсонської області немає критичної концентрації окупантів. Вони проводять маневри силами та засобами, сказала очільниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк. За її словами, загарбники намагаються переміщати деякі підрозділи з окупованої території Херсонської області на схід.

У захоплених районах Херсонщини триває масштабне мародерство. Російські окупанти вивозять награбоване вагонами.

Зараз ви читаєте новину «Російські окупанти захопили заповідник "Асканія Нова"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі