четвер, 18 січня 2024 05:10

Рік тому у Броварах розбився гелікоптер з Монастирським і працівниками МВС
15

Рятувальники на пошкодженій будівлі дитсадка
Фото: Instagram.com/zelenskiy_official
Уламки гвинтокрила на подвір'ї дитсадку
Місце авіакатастрофи
Пожежник на місці авіакатастрофи
До місця трагедії люди принесли лампадки, квіти та іграшки, аби вшанувати пам'ять загиблих

Сьогодні минає рік з дня катастрофи гелікоптера Державної служби з надзвичайних ситуацій у місті Бровари в Київській області.

Gazeta.ua нагадує про події того дня.

18 січня о 8:20 вертоліт упав біля 14-поверхового житлового будинку і дитячого садка.

Пошкодило будівлю дитсадка, сталася пожежа. Вибило шибки у багатоповерховому будинку, пошкодило три автомобілі.

О 10.30 голова Національної поліції Ігор Клименко повідомив у Facebook про загибель керівництва Міністерства внутрішніх справ.

На борту перебували десятеро людей.

Загинули міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, перший заступник Євгеній Єнін, державний секретар міністерства Юрій Лубкович, заступниця керівника Патронатної служби МВС Тетяна Шутяк, начальник управління забезпечення захисту Департаменту внутрішньої безпеки Михайло Павлушко, старший оперуповноважений в особливо важливих справах Департаменту внутрішньої безпеки Андрій Маринченко, провідний інспектор Департаменту комунікації МВС Микола Анацький, командир гвинтокрила Олександр Василенко, другий пілот Костянтин Коваленко і бортовий механік Іван Касьянов.

Автор: Facebook.com/MinistryofDefence.UA
  В авіакатастрофі загинув міністр внутрішніх справ Денис Монастирський і його колеги по МВС
В авіакатастрофі загинув міністр внутрішніх справ Денис Монастирський і його колеги по МВС
Автор: Національна поліція
  Олександр Василенко, Костянтин Коваленко та Іван Касьянов
Олександр Василенко, Костянтин Коваленко та Іван Касьянов

Під час авіакатастрофи загинули 35-річна Олена Пономаренко та її донька 5-річна Мілана. В той день жінка повела молодшу доньку у дитсадок.

Автор: lb.ua
  Мілана та Олена Пономаренки
Мілана та Олена Пономаренки

Травмувалися 25 осіб, з них 11 дітей. Внаслідок пожежі четверо дорослих і стільки ж дітей отримали від 30 до 45% опіків тіла.

СБУ розпочала досудове розслідування. Назвали три версії:

порушення правил польоту;

технічна несправність гелікоптера;

умисні дії щодо знищення транспортного засобу.

Кабінет міністрів зібрався на позачергове засідання. Поклав виконання обов'язків міністра внутрішніх справ на Ігоря Клименка. 7 лютого Верховна Рада призначила його міністром внутрішніх справ.

"Будемо працювати день і ніч, щоб дати чітку відповідь на всі питання, які є у нас, у суспільства", - сказав Клименко.

Уряд доручив створити спеціальну робочу групу, яка контролюватиме розслідування авіакатастрофи, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Як тільки будуть встановлені чіткі факти щодо того, що саме призвело до катастрофи, ми надамо цю інформацію", - сказав президент Володимир Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден відеагував на трагедію у Броварах

Гвинтокрил, який впав у Броварах - EC225 Super Puma (зараз називається Airbus Helicopters H225). З 2018 року такі моделі поставляла Україні Франція.

Угоду з французькими партнерами загальною вартістю на €551 млн підписав тодішній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Йшлося про 55 гелікоптерів Super Puma, 21 з них - модель H225, за інформацією BBC.

Автор: МВС
  Гвинтокрил EC225 Super Puma (зараз називається Airbus Helicopters H225)
Гвинтокрил EC225 Super Puma (зараз називається Airbus Helicopters H225)

Вертольоти передали Державній службі надзвичайних ситуацій, прикордонникам, поліції, Національній гвардії.

Французькі гелікоптери постачались не новими.

Прощання із загиблими

21 січня у Києві, Броварах і Ніжині прощалися із загиблими в авіакатастрофі.

Церемонія прощання із керівниками і працівниками МВС відбулася у Національному центрі "Український дім". На неї прийшли президент із дружиною Оленою Зеленською, урядовці, народні депутати, священослужителі, пересічні громадяни.

Автор: president.gov.ua
  Церемонія прощання із загиблими відбулася в "Українському домі"
Церемонія прощання із загиблими відбулася в "Українському домі"
Автор: president.gov.ua
 
Автор: president.gov.ua
  Серед загиблих в авіакатастрофі був перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін
Серед загиблих в авіакатастрофі був перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін

Поховали Дениса Монастирського і його загиблих колег на Байковому кладовищі.

У Броварах прощалися із Оленою Пономаренко та її донькою Міланою. Прийшли сотні броварчан, міський голова.

У Ніжині в останню путь провели членів екіпажу Ніжинського спеціального авіаційного загону ДСНС - Олександра Василенка, Костянтина Коваленка і Івана Касьянова. Віддати останню шану загиблим прийшли представники МВС, ДСНС, Ніжинської районної військової адміністрації, міської влади, особовий склад авіаційного загону.

Розслідування

Монастирський, Єнін, Лубкович були в одному гвинтокрилі, бо намагалися якомога швидше прибути на місце призначення, сказали у Національній поліції.

"Вони вирушали у відрядження, поспішали і хотіли якомога швидше прибути на місце, щоб скоригувати у подальшому роботу міністерства якомога краще і ефективніше", - розповіла журналістам речниця відомства Мар'яна Рева. Сказала, що зроблені висновки, відповідаючи на запитання про пересування службовців в одному транспорті.

1 лютого Аваков заявив, що СБУ і Державне бюро розслідувань провели у нього обшуки щодо контрактів із закупівлі гелікоптерів.

Кримінальне провадження за фактом авіакатастрофи розслідує ДБР і СБУ, процесуальне керівництво здійснює Офіс генпрокурора.

Слідство опитало більше шести тисяч свідків. Призначили більше 100 судових експертиз, повідомила СБУ.

Торік у липні міністр внутрішніх справ Клименко сказав, що МВС, Нацполіція передали матеріали про авіакатастрофу органам досудового розслідування.

Згодом генеральний прокурор Андрій Костін заявив, що версії про посягання на життя державних діячів або диверсію не підтверджується.

Підозри

У серпні Офіс генпрокурора повідомив про підозри п'ятьом посадовцям ДСНС.

Службовцям Управління авіації ДСНС та спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту інкримінується порушення правил безпеки польотів, що спричинило загибель людей та велику матеріальну шкоду, сказали.

Начальнику служби безпеки польотів цього ж загону повідомили про підозру у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки.

За даними слідства, посадовці допустили відверті порушення правил безпеки руху та експлуатації гелікоптера.

"Під час підготовки до польоту командиру екіпажу не повідомили про метеорологічні дані по всьому маршруту запланованого руху, зокрема про вкрай несприятливі погодні умови над містом Бровари. Сам екіпаж не мав відповідних допусків до польотів у складних метеоумовах і необхідних сертифікатів. Проте жоден з посадовців відповідальних за безпеку польотів його не скасував та не переніс виліт до моменту настання сприятливих погодних умов", - сказала прокуратура.

Автор: ukrinform.ua
  Уламки гвинтокрила на подвір'ї дитсадку
Уламки гвинтокрила на подвір'ї дитсадку

Через складні погодні умови екіпаж гелікоптера змушений був виконувати політ на гранично низькій висоті - навіть меншій, ніж висота будівель на маршруті руху.

Командир екіпажу побачив перешкоду та почав здійснювати маневр обльоту, однак різко піднявся вгору. Він втратив орієнтування у просторі і під час завершення маневру допустив зіткнення із землею, внаслідок відсутності необхідних навичок.

При падінні вертоліт пошкодив дитячий садок, сусідні будівлі і припарковані авто, повідомив Офіс генпрокурора.

4 серпня Печерський районний суд міста Києва обрав запобіжні заходи п'ятьом посадовцям ДСНС, повідомили "Суспільне".

Два місяці тримання під вартою без права на внесення застави суд призначив начальнику Управління авіації та авіаційного пошуку і рятування ДСНС Івану Коробці, виконувачу обов'язків командира частини Володимиру Леонову, а також посадовцям Андрію Дворнику та Олегу Іванову.

Автор: suspilne.media
  Начальник Управління авіації та авіаційного пошуку і рятування ДСНС Іван Коробка у суді, 4 серпня 2023 року
Начальник Управління авіації та авіаційного пошуку і рятування ДСНС Іван Коробка у суді, 4 серпня 2023 року

Начальнику служби безпеки польотів Спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС Яну Кошману суд призначив два місяці цілодобового домашнього арешту з носінням електронного браслету за винятком надання медичної допомоги і повітряної тривоги.

У коментарі журналістам Іван Коробка сказав, що з рішенням судді не погоджується і оскаржуватиме його. Повідомив, що всі посадові дії і рішення під час виконання польоту гелікоптера з керівництвом МВС на борту відбувалися згідно з керівними документами, а рівень екіпажу дозволяв перевозити керівний склад.

"Екіпаж був допущений до виконання польотів у складних метеорологічних умовах, він був допущений до перевезення керівного складу. Немає нельотної погоди, є умови, за яких екіпаж повинен виконувати польоти. Погода була льотна", - сказав Коробка.

Після обрання запобіжних заходів міністр внутрішніх справ Ігор Клименко анонсував кадрові зміни у ДСНС. Сказав, що оприлюднять результати внутрішніх перевірок. Будуть зміни, заявив міністр.

Зараз ви читаєте новину «Рік тому у Броварах розбився гелікоптер з Монастирським і працівниками МВС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі