вівторок, 25 жовтня 2022 14:35

Спецтема: Війна Росії проти України

РФ може готувати акт ядерного тероризму – Енергоатом описав обставини

РФ може готувати акт ядерного тероризму – Енергоатом описав обставини
Росія може готувати акт ядерного тероризму на ЗАЕС. Фото: t.me/energoatom_ua

Російські окупанти проводять несанкціоновані будівельні роботи на території сухого сховища відпрацьованого ядерного палива Запорізької атомної електростанції.

Країна-загарбниця заявляє про створення "брудної ядерної бомби". Це може свідчити про підготовку нею акту ядерного тероризму, повідомляє Енергоатом 25 жовтня.

На це вказують такі обставини:

1. Упродовж останнього тижня російські окупанти проводять несанкціоновані будівельні роботи на території сухого сховища відпрацьованого ядерного палива на ЗАЕС. Ці роботи ведуть таємно. Український персонал і присутніх на майданчику ЗАЕС представників МАГАТЕ на місце будівництва загарбники не допускають.

На ССВЯП зберігається 174 контейнери. У кожному з них міститься 24 контейнери відпрацьованого ядерного палива. Руйнування цих контейнерів внаслідок підриву призведе до радіаційної аварії та радіаційного забруднення кількасот квадратних кілометрів прилеглої території.

Таке будівництво на території атомної станції є незаконним втручанням Росії у проєкт ядерної установки ССВЯП Запорізької АЕС і грубим порушенням як умов ліцензії на експлуатацію станції, так і міжнародних вимог у сфері ядерної та радіаційної безпеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ОП назвали єдиний спосіб покласти край безкінечному шантажу Росії

2. Вже дві доби представники влади Російської Федерації та їхня пропаганда заявляють про нібито підготовку Україною "брудної ядерної бомби". Для неї, за твердженням РФ, може бути використане відпрацьоване ядерне паливо й радіоактивні відходи, які зберігаються на майданчику ЗАЕС.

Для ще більшого залякування світу росіяни оприлюднили фейкову карту потенційного забруднення радіацією з епіцентром саме на ЗАЕС.

"Енергоатом закликає Міжнародне агентство з атомної енергії якнайшвидше надати оцінку провокаційним і загрозливим діям і заявам російської сторони. Країна-терорист Росія має негайно припинити будь-які втручання в роботу Запорізької АЕС, а світова спільнота – докласти всіх зусиль для деокупації та демілітаризації ЗАЕС і передавання її під повний контроль законному оператору – Енергоатому", – ідеться в повідомленні.

Російська Федерація спробує використати повідомлення про те, що Україна нібито готується застосувати "брудну бомбу". Країна-агресорка хоче зробити це з метою подальшою ескалації війни. Про це заявив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов.

За його словами, Росія продовжить використовувати подібні фейки. Однак кремлівська пропаганда не зможе вплинути на темпи контрнаступу українських військових.

Зараз ви читаєте новину «РФ може готувати акт ядерного тероризму – Енергоатом описав обставини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі