пʼятниця, 17 серпня 2012 13:18

Релігієзнавець про акцію "феменок" : "Навіщо ображати всіх християн?"

Релігієзнавець про акцію "феменок" : "Навіщо ображати всіх християн?"
"Дівчата грають з вогнем" - Юрій Чорноморець. Фото: Reuters

Активістки жіночого руху FEMEN, спилявши поклінний хрест у центрі Києва, образили усіх християн і наразили себе на кримінальну справу.

Таку думку висловив релігієзнавець Юрій Чорноморець, коментуючи сьогоднішню акцію "феменок".

"Спиляти хрест — це або хуліганство з релігійними мотивами, або навіть релігійний екстремізм. Якби би вони спиляли зірку Давида, то їм би точно дали кілька років, - наголосив він. - Взагалі, люди граються з вогнем. Чи вони не знають законодавства, може їм курс релігієзнавства не викладали, чи вони взагалі не вчилися".

За словами Чорноморця, в XXI столітті буде лише виростали вплив релігійного фактору і всіх суперечок навколо релігії, тому такі от "ігри" стають все більш небезпечними.

"Зрозуміло, що вони хотіли якось підтримати учасниць гурту Pussy Riot, але повинні були знайти якусь іншу форму замість спилювання хреста. Попередні форми, коли вони показували груди Папі Римському чи патріарху Кирилу — це ще було більш стримано, бо не було, принаймні, посяганням на священні символи", - додав експерт.

Він також наголосив, що таким чином активістки ображають не тільки тих, хто винний у нагнітанні ситуації навколо московських дівчат, не лише звинувачують окремих людей у церковному керівництві, а фактично ображають всіх християн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це не накладе тінь на візит предстоятеля" - прес-служба Кирила про витівку "Фемен"

"Пиляти хрест — це перехід через межу. Повалення і спалення хрестів мали місце в Криму і там по кожному такому факту була кримінальна справа і потім дуже багато доводилося розводити людей на різні боки. Взагалі, кримінальна відповідальність за такі дії - це дуже правильно. Вікна в синагозі розбили - людям дали за це реальний строк, намалювали свастику на синагозі — теж був реальний строк. Храм, хрест, мечеть — це все священні місця і за це можна отримати реальне покарання", - підкреслив Чорноморець.

Він також розповів, що весь захист учасниць російського гурту Pussy Riot було побудовано на тому, що вони не вчинили насильства: їхнє насильство було лише в словах, жестах, танцях, але вони нікого не вбили, не пошкоджували ікони. Натомість українські активістки поводилися занадто агресивно.

"Загалом українське суспільство толерантне. В принципі, цю справу можуть спустити на гальмах. Але люди ризикують, бо вони реально підводять себе під кримінальну статтю", - прокоментував релігієзнавець подальшу долю "феменок".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "KILL - KIRILL!" - На патріарха Кирила напала напівгола "Феменка"

"Навіщо ображати всіх християн? В цій самій російській православній церкві дуже багато християн, особливо серед інтелектуалів, які підписували звернення до патріарха, щоб той виступив із ініціативою помилування дівчат із Pussy Riot. Дуже багато взагалі в світі християн, які зовсім не мають до цього стосунку, - підкреслив експерт. - Повернення до Середньовіччя нікому не принесе жодної користі. Ці дівчата повертаються навіть до варварства, що передувало Середньовіччю. Це вандалізм".

Зараз ви читаєте новину «Релігієзнавець про акцію "феменок" : "Навіщо ображати всіх християн?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі