понеділок, 24 травня 2021 18:10

Продавала диван і залишилась без грошей: хитрі шахраї обманули жінку

Продавала диван і залишилась без грошей: хитрі шахраї обманули жінку
Жінка стала жертвою кібершахраїв, залишившись без свого кредитного ліміту на карті. Фото: apostrophe.ua

У Вінниці жінка стала жертвою кібершахраїв, залишившись без свого кредитного ліміту на карті.

Вона всього лише хотіла продати диван через OLX. Олена Кудраш подала оголошення, і покупці знайшлися швидко. З вартістю вони погодилися, готові були платити. Тільки зручніше їм було зробити це через PrivatMoney.

"Покупці" запевнили жінку, що нічого складного в цьому немає: дайте номер карти і йдіть до банкомата, ми вам усе пояснимо, пише vn.20minut.ua.

Після того як Олена вставила картку в банкомат, їй по телефону розповіли, які кнопки тиснути. Нічого не підозрюючи, вона користувалася підказками, і в підсумку їй навіть прийшли гроші на рахунок. І навіть більше, ніж було потрібно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шахраї під виглядом соцпрацівників перепродували квартири самотніх

"Тепер-то я розумію, що їхні схеми настільки мудровані, що навіть не підозрюючи, я вводила не просто цифри, а змінювала пін-код своєї карти. Причому на той, який вони мені диктували, мій пін був уже обраний."- розповіла жінка.

Їй прийшло 5300 грн на карту, хоча диван коштував менше. Тоді "покупці", пояснивши це помилкою бухгалтера, попросили перекинути різницю на поповнення мобільного.

Жінка каже, що певні підозри в неї все ж виникли. Олена спробувала зайти в банківський додаток, але він був заблокований. Для з'ясування обставин додаток рекомендував звернутися в банк. Смс-повідомлень про списання коштів або будь-які інші підозрілі операції з карткою не приходили, а тому жінка повернулася до цього питання тільки ввечері.

"Коли я розблокувала додаток, то побачила, що з моєї кредитної на мою платіжну карту хтось перевів 18 тисяч гривень. А з неї вже на якусь іншу. Плюс ті кошти, які я закинула на мобільний рахунок шахраїв" - розповіла Олена.

Після звернення в банк там розвели руками й порадили йти в поліцію. А в поліції посміялися, погодившись прийняти заяву лише наступного дня. Жінка розуміє, що гроші їй навряд чи повернуть, але хоче попередити інших про хитру схему шахраїв.

"Я розумію, що така не одна і що на нас хтось добре заробляє, але вдіяти нічого не змогла. Виходить, що я своїми руками допомогла шахраям. Просто вчасно не зрозуміла, що мене обманюють. Я дзвонила потім тим шахраям, але трубку знімали вже інші люди, які вдавали, що нічого не знають і ні до чого не причетні", - додала вона.

В Україні шахраї вигадали нову схему виманювання грошей у підприємців. Зокрема, на Київщині, підприємцю зателефонували нібито з Обухівської податкової, сказали, що до них приїхали органи контролю із Києва із перевіркою. Щоб у ФОПа не виникло ніяких проблем, там готові підготувати усі документи, треба лише приїхати й поставити підпис. Але щоб усе минуло спокійно, довелося перевіряльників пригостити у ресторані. Підприємцю запропонували оплатити цей бенкет, скинувши на картку співробітниці податкової 15 тис. грн. А коли ФОП приїде ставити підпис, гроші йому повернуть готівкою.

Зараз ви читаєте новину «Продавала диван і залишилась без грошей: хитрі шахраї обманули жінку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі