понеділок, 23 січня 2023 05:41

Пригожин втратив авторитет у Путіна: є плюси і мінуси

Пригожин втратив авторитет у Путіна: є плюси і мінуси
Власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин втратив владу. Фото: eastnews.ua

Після невдалих спроб захопити Бахмут власник приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин втратив владу і авторитет в очах президента РФ Володимира Путіна.

Тепер Путін хоче змістити акцент на регулярну російську армію. Про це повідомляють аналітики з Інституту вивчення війни (ISW).

За словами аналітиків, "зірка Пригожина почала заходити". Ймовірно, Путін звернувся до нього та генерала армії Сергія Суровкіна, щоб перший завоював якомога більше територій, а другий - морально зламав українців масованими ракетними обстрілами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Герой росіян" Пригожин затіяв інформкампанію проти влади Путіна

"Обидві спроби зазнали невдачі, оскільки спроби Пригожина захопити Бахмут завершилися, а повітряна кампанія Суровікіна зробила не більше, ніж завдала страждань українським мирним жителям, витративши більшість російських запасів високоточних ракет", - пишуть в ISW.

За цей період Пригожин вирішив, що має достатній авторитет, щоб кинути виклик міністру оборони Росії Сергію Шойгу за першість в військових справах. Але зараз ці надії здаються марними, зазначають аналітики. Тепер Путін знову зосередився на регулярній армії.

Такі зміни мають як позитивні, так і негативні наслідки. Серед плюсів є те, що такі люди як Пригожин не мають знаходитись при владі.

"Повернення до помітності та впливу більш професійних військових офіцерів, таких як Герасимов, ймовірно, свідчить про зменшення ймовірності того, що Путін піддасться божевільним вимогам ультраправої провоєнної фракції", - пишуть аналітики.

Серед мінусів: зосередження уваги на регулярній армії каже про те, що Путін буде її розвивати і надалі робитиме її потужнішою.

Аналітики в цьому вбачають загрозу не тільки в контексті війни в Україні, але і для майбутньої безпеки НАТО.

На Донбасі Соледар із Бахмутом перебувають під постійними атаками російських військових та найманців приватної військової компанії "Вагнер", оскільки у Євгена Пригожина є певні плани на цей регіон. Захоплення Бахмута має символічне значення для засновника ПВК "Вагнер", вважає колишній командувач американських військ у Європі, генерал у відставці Бен Годжес.

Також почалося публічне з'ясування відносин між Міністерством оборони РФ та власником ПВК "Вагнера" Євгеном Пригожиним. Це відбувається і через Соледар, написав радник керівника Офіса президента Михайло Подоляк у Twitter.

Зараз ви читаєте новину «Пригожин втратив авторитет у Путіна: є плюси і мінуси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі