четвер, 02 серпня 2012 15:27

Правоохоронці "пресують" киянина, змушуючи підписати фіктивні свідчення

Правоохоронці "пресують" киянина, змушуючи підписати фіктивні свідчення
Життя у Андрія Дмитренка перетворилось на пекло. Фото Тараса Подоляна

Зараз в Шевченківському районному суді столиці слухають справу 21-річного Андрія Дмитренка. Киянина звинувачують в тому, що дав неправдиві показання слідчому: не зізнається, що був понятим при затриманні наркомана 16 грудня 2010 року. За це Дмитренку загрожує два роки ув'язнення.

"Я не міг там бути. В той час лежав у шпиталі МВС з підозрою на апендицит. Майже місяць провів. Є історія хвороби, свідки. В палаті було ще три людини, чергували лікарі та медсестри. Всі двері та вікна о 22.00 на ніч закриваються, туди нікого не впускають і не випускають. Режимний об'єкт. Затримання та вилучення, на яких я ніби-то був, проходило близько 10-ої вечора. А довести, що не був понятим у затримані не можу," - каже він.

За його словами, коли він служив у спецпідрозділі внутрішніх військ "Барс" в Нових Петрівцях під Києвом, до нього у частину прийшов слідчий з Шевченківського району, та ще двоє чоловіків.

"Вони були з відділу боротьбі з незаконним обігом наркотиків того ж району. Казали, що маю поставити підпис, що був присутнім при вилученні наркотичних речовин. Я відмовився. Спочатку думав, що це жарт. Потім, що непорозуміння і я все доведу. А міліціонери мене повістками викликають прямо з військової частини. Ходив туди по декілька разів на тиждень. Мені, солдату строкової служби погрожував полковник міліції на прізвище Сірий. Казав, що застосують такі методи, що зізнаюсь у вбивстві Кеннеді. Добре, що хоч не били", - зауважив Дмитренко.

Каже, що зараз життя перетворилось на пекло.

"Півтора року не можу ані їсти нормально, ані спати. Якщо засудять, то життя буде закінчене. Судимих нікуди не беруть. Думаю, що скоро руки опустяться боротись. Що мені з вікна викинутись чи в петлю лізти, щоб хоч хтось почув?", - додав чоловік.

Припускає, що хтось того вечора назвався його ім'ям або використав його паспортні дані.

"Через мою відмову свідчити, в суді розсипається справа чоловіка з наркотиками. Я не підтверджую, він каже, що мене не бачив. Іншого ніби-то понятого з такими прізвищем та ім'ям в природі не існує. В журналі райвідділку міліції теж немає запису, що я там був. Але слідчі прокуратури цього не бачать. Їм простіше мене звинуватити, ніж тих, хто фальсифікував справу. Порахував, що це має бути щонайменше 11 людей. Оперативники, експерти, слідчі. Я ходив на суд по тих наркотиках. Чоловік не схожий на наркомана. Це киянин, 53 роки, раніше не судимий. Може його як мене звинувачують втому, чого не робив, Вже думав, може варто було зізнатись і забути. Але з іншого боку - як з цим жити? Я не можу обмовити людину. До того ж потім зі мною можуть так само вчинити. Знайдуть понятого, який побачить, що я злочин якійсь вчинив. Я вже не знаю куди стукатись. Намагаюсь довести, а мене ніхто не чує", - сказав Дмитренко.

Всі гроші, які заробляє, сплачує адвокату. Кожне засідання обходиться в 400-700 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За минулий рік міліція закатувала майже мільйон українців

"Ще на свідків, які зі мною в палаті лежали, витрачаюсь. Вони не кияни, маю за дорогу заплатити, житло винайняти. Вже мені це обійшлось в 12 тис. грн., ще винен 4 тис. Після роботи та у вихідні читаю кримінально-процесуальний кодекс та інші юридичні книжки. Я ще з такою зарплатою намагався щось заощаджувати. Збирав на ремонт в квартирі. А зараз у мами прошу, бо не знаю як розраховуватись.

Зізнається, що після "дембелю" почав ходити і озиратись.

"Цей райвідділок знаходиться на моїй вулиці. Одного разу біля магазину слідчого зустрів. Він мені посміхнувся, а у мене в ногах похололо. Згадую, як він обіцяв, що в мене знайдуть одного разу наркотики. Чув як міліціонери між собою спілкуються. Мат перемат та погрози. В тому райвідділку на Баумана всі молоді хлопці працюють. Пам'ятника їхнім вчителям я би не поставив. Не повірите, я перед армією мріяв працювати в міліції. Знайомих там не мав, фільми і передачі дивився. Завжди ж показують, що вони людей рятують, справи добрі роблять. Зараз зрозумів, що це міф. Міліція шукає таких як я. Ідеальних жертв. Такого не може статись людьми, в яких є впливові батьки", - зазначив хлопець.

В прокуратурі кажуть, що "в діях Дмитренка А.М. містяться достатні дані, які вказують на наявність ознак злочину, передбаченого ч1. Ст 384 ККУ (завідомо неправдиве показання)".

Зараз ви читаєте новину «Правоохоронці "пресують" киянина, змушуючи підписати фіктивні свідчення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі