пʼятниця, 22 вересня 2017 13:15

Пожежа у таборі "Вікторія": сигналізація коштувала 1,5 тис. грн на місяць

Пожежа у таборі "Вікторія": сигналізація коштувала 1,5 тис. грн на місяць
За сигналізацію, яка б врятувала життя дітей в Одеському таборі, потрібно було щомісяця платити 1,5 тис. грн. Фото - Еспресо.TV

1,5 тис. грн на місяць коштувало технічне обслуговування пожежної безпеки в одеському таборі "Вікторія", де загинули троє дітей.

Якби сигналізація була увімкнена, трагедії можна було б уникнути. Про це йшлося в сюжеті ТСН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пожежа у таборі "Вікторія": арештована вихователька невдовзі мала вийти заміж

Система у дерев'яних будиночках табору включала по два димові датчики на кожну кімнату та ручне увімкнення тривоги. Сигналізатор дає звук потужністю понад 100 децибелів – він розбудив би навіть жителів сусідніх з табором будинків. Однак встановлена система не працювала, бо договір так і не підписали.

"Я особисто підходив до директора табору, щоб заключити з ним договір на технічне обслуговування і пожежне спостереження. Отримав відповідь, що в табору немає грошей, треба визначатися, хто оплачуватиме", - розповів директор компанії "Укртехбезпека" Ігор Жуков.

Роботи з монтажу системи провели півтора роки тому, але "Вікторія" так і не надала згоду на головне – обслуговування сигналізації. Саме тому датчики почали видавати помилки та безпричинно спрацьовувати, після чого систему взагалі вимкнули.

Вогнезахисна суміш, якою обробляли дерев'яні будиночки, була належної якості – про це свідчить висновок дослідно-випробувальної лабораторії. Однак в агресивному середовищі біля моря обробку мали б проводити двічі на рік.

Керівник дитячого закладу Петрос Саркісян перебуває в СІЗО. Ще до судового засідання він наголошував, що гроші за обслуговування мав заплатити департамент освіти міської ради. Проте будиночки табору не були взяті на баланс департаменту.

У ніч проти 16 вересня в Одеському дитячому оздоров­чо-спортивному таборі "Вікторія" сталася пожежа. Вигорів дерев'яний корпус №5, де перебували 42 вихованці будинку творчості "Промінь" і художній керівник ансамблю "Адель" Тетяна Єгорова. Загинули троє дівчат із кімнати №11 на другому поверсі — 8-річна Софія Мазур, 9-річна Анастасія Кулинич і Сніжана Арпентій, 12 років. Після смертельної пожежі віце-мер Одеси подала у відставку. Звільнилась і заступниця мера з гуманітарних питань.

Зараз ви читаєте новину «Пожежа у таборі "Вікторія": сигналізація коштувала 1,5 тис. грн на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі