вівторок, 19 вересня 2017 07:55

Троє школярок згоріли в оздоровчому таборі
4

Одеситки Сніжана Арпентій (на фото), Анастасія Кулинич і Софія Мазур були учасницями хореографічного колективу ”Адель”. Мерія нагородила їх безкоштовними путівками в оздоровчо-спортивний табір ”Вікторія”. В останній день зміни там спалахнула пожежа. Дівчата загинули
Фото: www.gordonua.com
 Анастасія Кулинич
Біля Катерини Ной з Одеси стоїть матір. Дівчина відпочивала в таборі ”Вікторія”. У ніч пожежі витягла з вогню восьмеро дітей. Отримала опіки ніг і верхніх дихальних шляхів
Залишки п’ятого корпусу Одеського дитячого оздоровчо-спортивного табору ”Вікторія”, де в ніч на 16 вересня спалахнула пожежа

— Около полуночи мне по­звонила одна мама из родительского комитета. Сказала, что лагерь горит, дети — в панике. Я прыгнул в машину, на месте был через 10 минут. Застал только хаос и кучу пепла. С детьми работают психологи, сказали спасатели, — розповідає одесит Роман Терещенко.

У ніч проти 16 вересня в Одеському дитячому оздоров­чо-спортивному таборі "Вікторія" сталася пожежа. Вигорів дерев'яний корпус №5, де перебували 42 вихованці будинку творчості "Промінь" і художній керівник ансамблю "Адель" Тетяна Єгорова. Загинули троє дівчат із кімнати №11 на другому поверсі — 8-річна Софія Мазур, 9-річна Анастасія Кулинич і Сніжана Арпентій, 12 років. Обвуглені останки Сніжани знайшли під вечір. Рідні не вірять, що це — її тіло. Чекають підтвердження експертизи.

Загоряння почалося в кімнаті художнього керівника ансамблю — під кімнатою №11.

Хореографічний колектив "Адель" — муніципальний. Мерія преміювала його учасників путівками у "Вікторію".

— Розмовляв із донькою близько 22:30. Вони повернулися з дискотеки. Усі були веселі, задоволені. Лягали спати. Наступного дня мали їхати додому, — продовжує Роман Терещенко. — Моя донька жила в кімнаті №12 — це по-сусідству. Дружила із загиблими дівчатами, хотіла бути з ними в одній кімнаті. Але її поселили окремо. Донька досі не відійшла. З іншими батьками намагаємося допомогти родинам загиблих дітей. Шукаємо Сніжану. Прочісуємо покинуті будівлі, підвали, заклади відпочинку.

У таборі були 150 дітей і 62 праців­ники.

Щовечора спрацьовувала пожежна сигналізація, розповідають діти. За кілька годин до трагедії її вимкнули.

— У корпусі вода током билася. Не больно, але неприємно. Того вечора ми з сусідкою ще не спали. Почули запах диму. Хтось закричав: "Пожар!" Я вхопила чемодан і вибігла на вулицю, — розповідає 12-річна Анастасія. — Дорогою нажала на сигналізацію, але вона не працювала. Ми з подругою вибігли перші. Бачили, як наші стрибали з вікон. Почалася паніка.

— Дети проснулись от криков. В дыму и темноте начали метаться в одних трусиках, босиком. У младших детей двери были заперты. Вожатые закрывали, чтоб дети ночью не лазили. В хаосе не могли сосчитать всех. Когда выяснилось, что многих нет, вожатые лезли в огонь. Воды не было. Пожарные приехали, а тушить нечем, — розповідають батьки постраждалих.

Троє дітей отримали травми. У 11-річної дівчинки, яка вистрибнула з вікна, тріснули три хребці. Її ровесник отруївся чадним газом. У 15-річної Катерини Ной — опіки ніг і верхніх дихальних шляхів. Вона витягла з вогню восьмеро дітей віком 8–10 років.

— Напередодні пожежі одна із загиблих дівчат дзвонила матері та благала забрати її. Мовляв, скучила за котиком, — каже уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба.

Управління капітального будівництва Одеської міськради влітку торік витратило 11 млн грн на реконструкцію дитячого табору "­Вікторія". Установили сучасну протипожежну сигналізацію. У ніч трагедії її відключили.

— Сигналізацію навмисно довели до неробочого стану й відімкнули, — говорить Михайло Вовк із Державної служби з надзвичайних ситуацій в Одеській області. — Коли в паніці почалася евакуація — відкривали вікна і двері. Це пришвидшило горіння. Увесь корпус охопило вогнем за 2–3 хвилини.

У травні 2017-го на відкритті оновленого табору "Вікторія" були президент Петро Порошенко й мер Одеси Геннадій Труханов. Заклад називали найкращим в Україні.

23 червня цьогоріч пожежники перевіряли табір, виявили порушення. Розірвали договір із компанією "Укртехбезпека", що мала обслуговувати звуко-світлову протипожежну сигналізацію. Відповідальну особу оштрафували. Видали припис про усунення порушень, проте нічого не полагодили. Найближча пожежна водойма на момент загоряння була заповнена на третину.

— Комплекс "Вікторія" почали ремонтувати 2014-го. Звели з дерева екологічно чисті корпуси, нанесли вогнестійкі покриття. Маємо відповідні сертифікати, — каже мер Геннадій Труханов, 52 роки. — Внутрішню проводку та системи пожежної безпеки зробили за всіма вимогами. В експлуатацію все передали в робочому стані.

Труханов відсторонив від посади голову Київської райадміністрації Одеси Володимира Сушкова, директора табору Петроса Саркісяна і його заступника Наталію Янчик, яка відповідала за пожежну безпеку закладу. Директор департаменту освіти міста Олена Буйневич подала у відставку.

Поліцейські оголосили підозру Наталії Янчик і Петросові Саркосяну. Він очолював табір 20 років. Коли дізнався про пожежу, в нього стався серцевий напад. Перебуває в лікарні під охороною.

Увечері 16 вересня майже 200 людей зібралися на мітинг під стінами міської ради Одеси.

Вимагали покарати винних у пожежі. До будівлі принесли шини. Поліція застосувала сльозогінний газ і відтіснила людей. Після того вибухнула світлошумова граната. Постраждалих немає. Близько 22:00 люди встановили біля мерії намети.

200 тисяч гривень отримає від міської ради Одеси кожна родина загиблих дівчат під час пожежі в таборі "Вікторія". Також оплатять похорони. Сім'ї травмованих дітей одержать по 100 тис. грн. Усім, хто перебував у таборі на момент трагедії, виплатять по 20 тис. грн моральних збитків.

Суди триватимуть кілька років

— Найпершого мають покарати директора. Він відповідає за технічний стан приміщень, — каже адвокат Антон Зубков, 42 роки.

— Окреме провадження повинно бути проти чиновників міської ради, які підписували акт вводу табору в експлуатацію. Слідчим необхідно з'ясувати причини займання. А також, чому сигналізація постійно давала збої, чому її не ремонтували, хто наказав її відімкнути. Окремо потрібно розслідувати — куди пішли гроші, передбачені на заходи безпеки. Директору та відповідальному загрожує до восьми років в'язниці. Більше навряд кого покарають. Суди триватимуть кілька років.

Корпус не покрили протипожежним розчином

Експерт-біохімік Владислав Балинський проінспектував корпуси "Вікторії". Перераховує виявлені порушення:

– на внутрішніх конструкціях корпусів табору не було протипожежного просочення;

– сосновий і ялиновий кругляк не можна використовувати в дитячих спальних приміщеннях. Вони мають високий показник горючості;

– електрообладнання змонтували з порушеннями. Понад 10 бойлерів і 48 світильників у кожному корпусі встановили на дерев'яну основу;

– система сигналізації не відповідає класу пожежної небезпеки об'єкта. Протидимові датчики встановлені по два на один житловий модуль. Тривожна кнопка — одна. В кімнатах відсутній світловий інформаційний сигналізатор "Тривога". У корпусах немає табличок із схемою евакуації;

– відсутній пристрій для відбору води з водопровідної мережі — для гасіння пожежі.

Зараз ви читаєте новину «Троє школярок згоріли в оздоровчому таборі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі