понеділок, 05 вересня 2011 15:45

Полоненим у Лівії українцям вдалось зустрітися з консулом

Захоплені в Лівії українці зустрілися з дипломатами з Росії та України. Лівійські повстанці попросили українського консула дати письмову обіцянку, що якщо затриманих звільнять, вони залишатимуться у своїх будинках і не виїдуть з країни без належного дозволу.

Тим часом затримані українці розповіли, що вони були найняті російсько-лівійською нафтовою компанією Dakara і прибули до Тріполі в липні.

Після того, як повстанці увійшли до столиці 21 серпня, вони (загалом 19 осіб) були затримані, на них наділи наручники і розвезли по різних місцях, розповів кухар Максим Шадров.

"Вони забрали все, що у нас було. Гроші, паспорти, комп'ютери, все", - сказав він.

Утім, інформація, поширена в Інтернеті якоюсь організацією "Авангард червоної молоді", що українців нібито хочуть стратити, не підтвердилася.

Після того, як вони дали інтерв'ю, командир загону повстанців Осман бен Осман забрав назад свої слова про те, що українці були снайперами і воювали на боці Муаммара Каддафі.

"Якщо бути чесним, ми не знайшли жодної зброї у них вдома або у них, але вони прибули в країну нелегально і були тут протягом дуже непростого часу - після війни. Це і навело нас на думку, що вони працювали на ворога", - пояснив він.

Цікаво, що деякі з українських в'язнів планують залишитися в Лівії, незважаючи на жорстоке поводження.

"Як ви знаєте, життя в Україні погане. Ми приїхали сюди, щоб заробити гроші для нашої родини", - сказав Шадров.

Як раніше повідомлялося, зараз більшість іноземців, які перебувають в Лівії, потрапляють під підозру повстанців як "службовці армії Каддафі". Через це багато чорношкірих бояться виходити зі своїх будинків, щоб не потрапити під арешт.

Зупинити незаконні арешти і розправи Національну перехідну раду вже закликали правозахисники, у тому числі організація Human Rights Watch.

Зараз ви читаєте новину «Полоненим у Лівії українцям вдалось зустрітися з консулом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі