субота, 21 вересня 2013 05:19

Поки в Ялті обговорюють європейську стратегію, навколо міста назріла екологічна біда

Поки в Ялті обговорюють європейську стратегію, навколо міста назріла екологічна біда
Ялтинський заповідник. Фото: wikipedia.org

Екологи б'ють на сполох: під прикриттям будівництва газопроводу в Ялтинського гірсько-лісового природного заповідника вилучають 700 гектарів цінних земель.

Зокрема, як розповів Gazeta.ua голова ради екологічної групи "Печеніги" Сергій Шапаренко, з цієї причини активісти направили відкрите звернення до президента Віктора Януковича з проханням зупинити знищення заповідної землі.

Шапаренко зазначив, що ще у 2012 році було розроблено "Проект зміни меж і розширення Ялтинського гірсько-лісового природного заповідника", який передбачає найбільш кардинальні зміни його конфігурації.

"Відповідно із ним більше 700 гектар субтропічних природних комплексів заповідника слід обміняти на ділянки гірського поясу, представлені яйлами й старовіковими буковими лісами. Процедурно це має виглядати як вилучення із заповідника субтропічних ділянок та включення до нього гірських. Фактично, під прикриттям охорони одних цінних територій робляться спроби "роззаповідати" інші — не менш цінні, унікальні для України, субтропічні ділянки!" - наголосив громадський діяч.

Проведене громадськими організаціями розслідування відчуження земель з Ялтинського гірсько-лісового природного заповідника підтвердило сумнівність цього процесу з позиції чинного законодавства.

Відповіді на всі питання у цій справі, на переконання екологів, приховані в проекті зміни меж заповідника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екологи поскаржились Пшонці на бездіяльність Держекоінспекції

Як наслідок, активісти вимагають надати "Проект зміни меж і розширення Ялтинського гірсько-лісового природного заповідника" для ознайомлення і обговорення його громадськістю.

"Ми також просимо надати проектні матеріали та оцінку впливу на навколишнє середовище проекту з прокладання магістрального газопроводу Ялта-Форос-Севастополь для ознайомлення і обговорення громадськістю. Вимагаємо провести громадські обговорення цих документів", - заявила екологічна група "Печеніги".

До виконання цих вимог на будь-яке виділення земель з Ялтинського гірсько-лісового природного заповідника екологи запропонували ввести мораторій.

Слід зазначити, що Ялтинський гірсько-лісовий природний заповідник був створений у 1973 році для збереження гірських та субтропічних ландшафтів Криму. На цей момент через незаконні привласнення земель його унікальні природні комплекси опинилися під загрозою знищення.

Нагадаємо, зараз у Криму триває 10-а Ялтинська щорічна зустріч "Ялтинська європейська стратегія", організована фондом Віктора Пінчука. На ній присутні провідні можновладці України включно з президентом Віктором Януковичем, а також почесні гості з Європи та США.

Зараз ви читаєте новину «Поки в Ялті обговорюють європейську стратегію, навколо міста назріла екологічна біда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі