пʼятниця, 01 липня 2022 11:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Перелом є. ЗСУ зупинили ворога на Донеччині – Кириленко

Перелом є. ЗСУ зупинили ворога на Донеччині – Кириленко
Масовані обстріли зазнає ледь не кожне прифронтове місто Донецької області. Фото: ілюстративне, Нацполіція

Збройні сили України звільнили Павлівку Волноваського району Донецької області. Однак говорити про суттєве просування бійців поки що зарано.

На цьому наголосив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко 1 липня під час національного телемарафону, передає Gazeta.ua.

"Головне – втримати ту навалу окупантів і максимально закріпитися на оборонних позиціях. А потім уже Генштаб повідомлятиме про наші успіхи. Є цей перелом, ми зупинили ворога. Це найголовніше", – сказав він.

Масованих обстрілів зазнає ледь не кожне прифронтове місто. У ніч проти 1 липня росіяни накрили вогнем Слов'янськ і Бахмут. Найгарячішими точками на Донеччині залишаються Слов'янський, Бахмутський і Краматорський напрямки. З Донецького напрямку – Мар'їнка, Красногорівка, Авдіївка – перебувають під постійними обстрілами з важкої артилерії і реактивних систем залпового вогню.

За добу четверо цивільних загинули. Ще 18 – отримали поранення. Одним з основних районів, звідки треба негайно евакуюватися, є Бахмутський. За словами керівника області, у Бахмуті залишилися майже 24 тис. мешканців з населення майже 90 тис.

Однак і така кількість людей у місті поряд з окупованою Росією територією доволі велика. Обстріл траси Лисичанськ – Бахмут і складність ситуації на Луганщині вимагають негайної евакуації, переконаний глава адміністрації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія може спробувати захопити Харків і область – Синєгубов

"Складно вмовляти людей на виїзд. Вони починають жвавіше виїжджати, коли прильоти йдуть системно і хаотично по цивільній інфраструктурі. У середньому, до 350 осіб щоденно вивозимо. Це стосується і найгарячіших точок. На підконтрольній Україні території залишаються 340 тисяч", – повідомив Кириленко.

З 23 травня газопостачання в Донецькій області відсутнє повністю.

"Це пов'язане з тим, що два газопроводи перекрила Російська Федерація, там, де вони переходили. А інший - просто перебитий. Там ще й іде активна фаза бойових дій. Ворог б'є по цивільній та критичній інфраструктурі", – зазначив глава області.

Водопостачання й електропостачання є, хоч і з перебоями. У Дружківці, Костянтинівці та приватному секторі Слов'янська, Краматорська – відсутня вода. Її постачають рятувальники та волонтери.

Зараз у Донецькій області немає жодного безпечного місця. Лінія фронту під постійними російськими обстрілами. Тому мешканців Донеччини закликають евакуюватися.

Міста Бахмут, Слов'янськ і Часів Яр за останню добу обстрілювали. Також російські окупанти накривали вогнем Мар'їнку, Красногорівку, Авдіївку й Торець. Про це заявив Кириленко 30 червня.

55% Донецької області під контролем росіян, заявив голова Донецької військової адміністрації Павло Кириленко 22 червня. Окупація включає в себе і зруйновані міста, зокрема Маріуполь та Волноваха. Ситуація вздовж усієї лінії фронту дуже складна. Ворог застосовує дуже важку артилерію, авіацію – всі види озброєння, які є.

Росіяни не спроможні захопити Донеччину, не зруйнувавши її, сказав Кириленко.

Зараз ви читаєте новину «Перелом є. ЗСУ зупинили ворога на Донеччині – Кириленко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі