неділя, 02 серпня 2020 21:19

Обережно, чорниця. Чоловіки планували продати 40 кг ягід з радіаційної зони

Обережно, чорниця. Чоловіки планували продати 40 кг ягід з радіаційної зони
Чоловіки збирали чорницю в зоні радіації. Фото: ДПС

Прикордонники затримали двох чоловіків, які збирали чорницю на радіаційно забрудненій території. Ягоди планували продати.

"Радіаційний фон території, в межах якої було виявлено ягідників, більш ніж в чотири рази перевищував допустиму норму. Індивідуальні дозиметри охоронців кордону доходили до позначки 1,21 µSv/h при нормі 0,30 µSv/h", — повідомляє Державна прикордонна служба.

Порушниками виявилися двоє жителів села Березове, що Рівненщині. На них склали протоколи. Чоловікам загрожує позбавлення волі на 3 роки.

Зібрану чорницю загальною вагою майже 40 кг прикордонники вилучили.

26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС сталася найбільша в історії атомної енергетики аварія. Реактор четвертого енергоблоку вибухнув, радіоактивні частки йоду, стронцію та цезію поширилися на північну частину України, Білорусі, Росії, Прибалтики, Польщі, Швеції, Фінляндії та інших країн. Після вибуху територія площею в 4 тисячі квадратних кілометрів опинилася в зоні відчуження.

Зараз ви читаєте новину «Обережно, чорниця. Чоловіки планували продати 40 кг ягід з радіаційної зони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі