субота, 01 липня 2023 03:29

Наслідки підриву Запорізької АЕС відрізнятимуться від Чорнобиля – експерт

Наслідки підриву Запорізької АЕС відрізнятимуться від Чорнобиля – експерт
Чим Запорізька АЕС відрізняється від Чорнобильської АЕС. Фото: УНІАН

Навіть якщо російські окупанти підірвуть Запорізьку атомну електростанцію – наслідки відрізнятимуться від трагедії на Чорнобильській АЕС.

Після аварії на Фукусімі Запорізьку АЕС модернізували. Реактори захищені надійніше, в коментарі 24 Каналу розповіла незалежна експертка з ядерної енергетики Ольга Кошарна.

"Якщо чорнобильський блок не мав металевого корпусу реактора, не мав гермоооболонки, то на Запорізькій АЕС була впроваджена модернізація", – пояснила Кошарна.

Гермооболонка, яку зміцнили – система енергетичних ядерних реакторів, головною функцією якої є запобігання виходу радіоактивних речовин. Там встановлені спеціальні прилади для фільтрації радіонуклідів, якщо трапиться аварія з розплавленням активної зони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У разі теракту РФ на ЗАЕС постраждають чотири області – Енергоатом

Крім того, на ЗАЕС є рекомбінатори водню. Під час розплавлення активної зони розпочинається виділення великої кількості водню, який дуже важливо контролювати.

"На Фукусімі був не ядерний вибух, а вибух водню. Тому що водень в поєднанні з повітрям є вибухонебезпечною сумішшю. Це сповільнюватиме процес викиду радіонуклідів", – зазначила Кошарна.

На думку експертка з ядерної енергетики, в разі серйозної аварії на одному енергоблоці наслідки будуть меншими ніж на Фукусімі. Крім того, потрібно буде застосовувати контрзаходи для мінімізації небезпеки.

Навколо Запорізької атомної електростанції ситуація напружена.

З технічного боку окупанти підготувались для організації техногенної катастрофи, сказав керівник ГУР Кирило Буданов.

Якщо буде наказ, росіяни можуть підірвати частину станції.

Президент Володимир Зеленський заявив, що зараз Росія розглядає сценарій терористичного акту на Запорізькій атомній електростанції із викидом радіації.

Зараз ви читаєте новину «Наслідки підриву Запорізької АЕС відрізнятимуться від Чорнобиля – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі