пʼятниця, 31 серпня 2018 09:00

Напад на працівницю міської ради: все, що відомо

Напад на працівницю міської ради: все, що відомо
На Катерину Гандзюк напали поблизу під'їзду власного будинку вранці 31 липня. Невідомий чоловік вибіг з-за кущів, вилив на неї концентровану сірчану кислоту й утік. Отримала хімічні опіки понад 30% тіла — голови, обличчя, лівої руки й ноги, передньої частини грудної клітки, лівого ока. Фото - Facebook

31 серпня минає місяць від замаху на працівницю Херсонської міської ради 33-річну Катерину Гандзюк. Вона відома в місті громадська активістка. Виступала проти проросійських чиновників та окремих представників поліції.

На неї напали поблизу під'їзду власного будинку вранці 31 липня. Невідомий чоловік вибіг з-за кущів, вилив на неї концентровану сірчану кислоту й утік. Катерина отримала хімічні опіки понад 30% тіла — голови, обличчя, лівої руки й ноги, передньої частини грудної клітки, лівого ока. Її госпіталізували до реанімації. За добу перевели на лікування до столиці. Надали державну охорону. 26 серпня стан жінки погіршився. Gazeta.ua зібрала усі подробиці справи, які відомі на сьогодні.

За три дні після нападу правоохоронці затримали місцевого жителя 39-річного Миколу Новікова. Взяли під варту як підозрюваного. Доказів його вини слідство не знайшло. 22 серпня чоловіка випустили з СІЗО.

Тепер у справі п'ятеро підозрюваних. Їх арештували на два місяці без права на заставу.

Ймовірний організатор нападу — Сергій Торбін, житель Херсона. Боєць 5-го окремого батальйону Української добровольчої армії. Має позивний "Опер". Для замаху на Гандзюк підмовив чотирьох знайомих — учасників війни на Донбасі. 27-річному Віктору Горбунову заплатив $300, аби той купив сірчану кислоту. Сказав, що Гандзюк — корумпована чиновниця з проросійськими поглядами. Її треба провчити. Виконавці замаху отримали по $500, за даними слідства.

Виконавцем імовірно був 23-річний Володимир Васянович, житель Житомирської області. Під час нападу сам отримав хімічні опіки.

Підозрювані Сергій Торбін і Володимир Васянович свою причетність до нападу заперечують.

26 серпня стан Катерини погіршився. Дороговартісні ліки довелося шукати за кордоном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Прошу вибачення" - Геращенко звернувся до екс-підозрюваного у нападі на Гандзюк

Сама Гандзюк вважає, що до замаху на її життя причетні місцеві поліцейські, тому не довіряє слідству. Вона також зазначила, що неодноразово отримувала погрози від правоохоронців.

"Я майже переконана, що у замовника в гардеробі висить форма з погонами, можливо, навіть і не одна. У мене дійсно були конфлікти з херсонськими політиками, я з 18 років у громадсько-політичному русі. Зараз мені 33. Повірте, за цей час у мене було багато різних ідеологічних, партійних, політичних конфліктів, але зазвичай всі претензії все одно зводились до правоохоронних органів", - розповіла вона.

За словами Гандзюк, саме з правоохоронцями був найбільший конфлікт, з якими неможливо було домовитись. Оскільки щоразу, як активісти скаржились на когось, об'єкт скарг дізнавався про це за лічені хвилини.

У виконавців замаху на чиновницю Херсонської міської ради Катерину Гандзюк не було особистого або політичного мотиву, окрім корисливого. Те, що мотивом нападу є її нібито проросійські погляди, що було озвучено в деяких свідченнях підозрюваних, - вигадка. Про це повідомила її адвокат Гандзюк Євгенія Закревська.

Тим часом Катерину у лікарні відвідав посол Канади в Україні Роман Ващук. Спілкувався з нею та її батьком.

"З обнадійливого – медична опіка й тверда воля Каті видужати. Не послав розслідувати, хто замовив. Для цього є численні правоохоронні органи. Таке варварське полювання на активістів – злочин проти гідності", - сказав Ващук.

Підозрювані у нападі на Катерину Гандзюк були затримані в результаті поліцейської спецоперації 19 серпня.

Зараз ви читаєте новину «Напад на працівницю міської ради: все, що відомо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі