середа, 14 листопада 2012 01:36

Начальниці ЖЕКу на Донеччині пробачили дві смерті

Начальниці ЖЕКу на Донеччині пробачили дві смерті
фото із домашнього архіву Леськових

Мешканка Горлівки 5,5 років боролася за те, щоб працівники ЖЕКу відповіли за смерть її чоловіка. 8 лютого 2007 року шахтар Олександр Леськов потонув в окропі в під'їзді свого будинку. В непроглядній темряві чоловік послизнувся і впав у незагорожену яму підвалу, де напередодні прорвало трубу опалення. Прокуратура чотири рази відмовляла вдові в порушенні кримінальної справи, суд тривав 2,5 року. І нарешті, 12 листопада Центрально-Міський суд м. Горлівки прийшов до висновку, що необхідно припинити кримінальне переслідування відносно начальника ЖЕКу Вікторії Паркасевич. Про це Gazeta.ua повідомила потерпіла Олена Леськова.

Вирок, який оголосила суддя Ніна Грицаюк, звучить так: закрити кримінальну справу на тій підставі, що минув строк давності.

Олександру Леськову було всього 50 років, він працював забійником. А хрущовці, в якій він загинув, було всього 45 років, але несумлінність працівників КП "Сервіс" довела будинок до повної розрухи. В якості компенсації за втрату годувальника вдова просила 300 тисяч гривень. Але Центрально-Міський суд Києва ухвалив залишити цивільний позов без розгляду.

До кримінальної відповідальності залучалися двоє: начальник КП "Сервіс" (так тут називається ЖЕК) Паркасевич і інженера Наталію Шостак. Обох дам залучили за ч. 2 ст. 367 КК України (службова Недбалість, що спричинила тяжкі наслідки" - карається строком від 2 до 5 років). Шостак повністю визнала свою провину і 15 червня була амністована. У ЖЕКу, до речі, вона вже не працює.

А ось Вікторія Паркасевич провини не визнала і як і раніше очолює ЖЕК, угробивший шахтаря Леськова. Після того як у цьому ж мікрорайоні за схожих обставин загинула ще одна людина жителі між собою стали називати КП "Сервіс" комунальним підприємством "Ритуальні послуги".

29 вересня 2008 року 47-літній горлівчанин Олександр Царьков був знайдений мертвим у своєму під'їзді на вулиці Комсомольській. Тіло знаходилося внизу щербатих сходів, що ведуть у підвал. Медики "швидкої" констатували смерть через черепно-мозкові травми. Дружина загиблого повідомила, що сходи знаходиться в аварійному стані і не обгороджені. У темряві чоловік спіткнувся і стрімголов покотився вниз. У його "хрущовці" картина нагадувала таку ж, як і в під'їзді Леськових: ледь людина переступає поріг, перед ним відкрилися два прольоти - один вгору, в житловий сектор, інший вниз - у прірву. У цьому випадку домогтися порушення кримінальної справи родичам не вдалося.

Вдова Леськова говорить, що вирок суду стосовно директора ЖЕКу її не здивував.

"За ці роки я переконалася, що правосуддя в Горлівці немає. Двічі за мою клопотанням контрольно-ревізійне управління проводило перевірку в КП "Сервіс" - в 2008 році і в 2010-му. Обидва рази були виявлені фінансові порушення на загальну суму 520 тисяч гривень. Але, мабуть, начальник ЖЕКу ділиться - тому їй все сходить з рук".

Зараз ви читаєте новину «Начальниці ЖЕКу на Донеччині пробачили дві смерті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі