середа, 13 липня 2022 15:05

НАБУ зловило колишнього топ-посадовця – розтрата 426 млн грн

НАБУ зловило колишнього топ-посадовця – розтрата 426 млн грн
Антон Янчук очолював АРМА у 2016-19 роках. Фото: РБК-Україна

Національне антикорупційне бюро повідомило колишньому голові Нацагентства з управління арештованим майном Антону Янчуку про підозру у зловживанні владою і розтраті 426 млн грн у 2019 році.

Про це повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Антон Янчук очолював АРМА у 2016-19 роках.

Керівник АРМА з посадовцями агентства був у змові з представниками державного підприємства "СЕТАМ", приватними компаніями та іншими особами, за даними слідства.

Організували схему з продажу за заниженою вартістю через торговельну площадку майна цього ДП, яке арештовали в рамках кримінальних проваджень і передали в управління агентства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Портнова випустили з України

Посадовці АРМА готували обґрунтування належності арештованих активів до таких, якимими важко управляти, зберігати або ж майно швидко псується і може втратити свою вартість.

У подальшому вартість майна оцінювали, як суттєво нижчу за ринкову.

Потім виставляли на електронні торги, а представники держпідприємства "СЕТАМ", які організовували ці торги, забезпечували перемогу наперед визначеній приватній компанії.

Крім Янчука про підозру повідомили чотирьом особам: начальнику управління менеджменту активів центрального апарату АРМА, спеціалісту відділу з розвитку ДП "СЕТАМ"; оцінювачу; засновнику і директору приватної компанії.

В ході слідства встановили чотири епізоди злочинної діяльності:

продаж трьох земельних ділянок на Одещині, придбаних для будівництва магазинів торговельної мережі "Ашан" (вартість зменшили у 18 раз). Мережа "Ашан" зазнала збитків, оскільки із володіння мережі вилучили вищевказані земельні ділянки;

продаж 2,6 тис. т піску річкового середньої і дрібної крупності на Київщині (зменшили вартість більше ніж у шість разів порівняно з ринковою);

продаж понад 4,5 тис. т карбаміду (вартість зменшили майже у п'ять разів);

продаж зерна, крупи та олійних культур (вартість зменшили у чотири рази).

Для унеможливлення подальшої реалізації злочину, САП і НАБУ ініціювали арешт на земельні ділянки і гроші, сплачені за річковий пісок.

Досудове розслідування триває.

Агентство з розшуку та менеджменту активів створили у 2015 році. Це було одним з основних критеріїв виконання Україною плану дій з лібералізації візового режиму з ЄС.

З серпня минулого року обов'язки голови агентства виконує Дмитро Жоравович.

Об'єкти на території резиденції "Межигір'я" передали АРМА. Конкурс на управління комплексом, де мешкав Віктор Янукович, планували провести весною минулого року.

Зараз ви читаєте новину «НАБУ зловило колишнього топ-посадовця – розтрата 426 млн грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі