понеділок, 02 липня 2012 16:22

На закарпатське село нападають ведмеді

На закарпатське село нападають ведмеді

На село Синевирська Поляна Міжгірського району Закарпаття вже кілька тижнів нападають ведмеді. Хижаки вбивають свійських тварин. Місцеві люди в розпачі: вони не знають, як прогнати звірів. А полювати на ведмедів не можна, бо село розташоване на території національного заповідника "Синевир".

"Ведмеді спускалися на село і в минулі роки, - розповідає секретар сільської ради Синевирської Поляни Марія Красняник. – Торік убили одну корову, позаторік – дві. Але в цьому році за кілька тижнів устигли вбити вже двох корів, теля, лоша та коня. Ще одне лоша покалічили".

Селяни кажуть, що бачили чотирьох ведмедів, які заходять на село зі сторони присілків Красний та Розтока. З одного боку на тварин нападає старий ведмідь, з іншого – ведмедиця з двома дитинчатами. Люди припускають, що таким чином самка вчить полювати малих ведмежат.

"Тварин ведмеді вбивають, потім прикидають хмизом і лишають на день-два. З'їдають м'ясо тільки коли воно починає тхнути", - розповіла Красняник.

За словами жінки, на людей ведмеді не нападають, але місцеві все одно бояться ходити до лісу. Бо бували випадки, коли тутешні люди стикалися з дикими звірами впритул. Селяни попросили співробітників Національного парку "Синевир", аби ті прогнали ведмедів з околиць села.

"Прогнати ми їх не можемо, це не реально. Але наша лісова охорона проводить зараз обстеження лісу, аби виявити, чи дійсно худобу з'їдають ведмеді. Не виключено, що на свійських тварин нападає рись, яка теж живе у тутешній окрузі. Єдине, що радимо людям, аби не відпускали худобу на пасовище без пастуха", - розповів директор заповідника "Синевир" Микола Дербак.

Зараз ви читаєте новину «На закарпатське село нападають ведмеді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі