пʼятниця, 25 листопада 2022 08:17

Спецтема: Війна Росії проти України

На всі атомні електростанції України прибули представники МАГАТЕ

На всі атомні електростанції України прибули представники МАГАТЕ
Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі повідомив, що представники агентства приїхали на всі АЕС України. Фото: ukrinform.ua

Представники Міжнародного агентства з атомної енергії прибули на всі українські атомні електростанції.

Вони надаватимуть підтримку персоналу станцій, повідомив у Twitter гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

За його словами, Україна попросила МАГАТЕ про допомогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уперше за 40 років: що відбувається на українських АЕС після ракетного терору

"Нещодавно Україна закликала МАГАТЕ забезпечити, як це було із Запорізькою АЕС, підтримку та допомогу на місцях – на Рівненській, Хмельницькій, Південноукраїнській, а також Чорнобильській АЕС. Ця підтримка розпочалася. Ми маємо зробити все, щоб запобігти ядерному інциденту на усіх українських АЕС", − зазначив Гроссі.

Він також нагадав, що експерти МАГАТЕ з вересня перебувають на Запорізькій АЕС, де надають підтримку та допомогу персоналу станції. Гроссі зазначив, що вже видно прогрес у створенні зони фізичної та ядерної безпеки навколо ЗАЕС.

"Але в той час, коли світ сфокусований на небезпечній ситуації на Запорізькій АЕС, найбільшій атомній електростанції Європи, ми не повинні забувати про інші ядерні об'єкти країни", − наголосив Гроссі.

23 листопада через зниження частоти в енергосистемі України на Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій атомних електростнаціях спрацював аварійний захист. Внаслідок цього всі енергоблоки були автоматично відключені.

Отримавши контроль над ядерним активом у тимчасово захопленому Енергодарі, Кремль намагається змусити міжнародну спільноту частково визнати анексію територій України. Заяви Російської Федерації про загрозу ядерної катастрофи на Запорізькій атомній електростанції спрямовані на дискредитацію України і підрив підтримки Києва Заходом, йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Зараз ви читаєте новину «На всі атомні електростанції України прибули представники МАГАТЕ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі