вівторок, 14 лютого 2023 13:43

На випадок інтенсивної війни ‒ у НАТО готують секретні інструкції

На випадок інтенсивної війни ‒ у НАТО готують секретні інструкції
У НАТО хочуть суттєво збільшити витрати на оборону. Фото: slovoidilo.ua

НАТО готується до участі країн блоку у "високоінтенсивному конфлікті".

Зокрема, Альянс розробляє секретні інструкції на випадок участі у конфлікті, за якого союзники повинні захищати один одного згідно зі статтею 5 статуту блоку, повідомляє Bloomberg.

Передбачається, що на зустрічі в Брюсселі міністри оборони країн НАТО підпишуть нові політичні інструкції. Вони встановлять інвестиційні вимоги до союзників для підготовки до будь-якої потенційної майбутньої військової діяльності.

За словами високопоставленого чиновника НАТО, у секретних інструкціях союзникам буде запропоновано спрямувати інвестиції на можливості, необхідні для колективної оборони. Йдеться, зокрема, про більш важкі сили, а також більше протиповітряної та протиракетної оборони. Акцентують також на потребі в більших інвестиціях у цифрову модернізацію та підкреслять необхідність комплексного використання даних, зібраних від сил.

Після ухвалення цих вказівок військове командування НАТО протягом наступних місяців детально окреслить вимоги до кожного союзника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАТО посилить захист критичної інфраструктури ‒ Столтенберг зробив заяву

Країни НАТО також обіцяють витрачати більше на оборону після вторгнення Росії в Україну. Але низка країн, зокрема Люксембург, Канада та Італія, все ще намагаються дотримуватися старих настанов.

"Це ускладнює Альянсу суттєве посилення цільового показника, що може змусити союзників замість цього погодитися на мінімальний рівень у витратах 2% свого економічного виробництва на оборону. І навіть це може бути складно, особливо тому, що економіки страждають від високих цін на продовольство та енергію", ‒ йдеться у публікації.

Усе це обговорять під час дводенної зустрічі міністрів оборони у Брюсселі.

"Якби Столтенбергу вдалося отримати згоду всіх, що 2% повинні бути мінімальним, то це вже було б політично значущим процесом", ‒ сказав виданню старший науковий співробітник Німецької ради з міжнародних відносин і колишній помічник генсека НАТО Генріх Браусс.

Ще у листопаді генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що інвестиції в оборону будуть важливою темою на Вільнюському саміті, додавши, що "2% ВВП на оборону слід вважати мінімальним показником, а не стелею".

Оскільки Польща вже планує витрачати 4% свого валового внутрішнього продукту на оборону, союзники по НАТО можуть зіткнутися з тиском з боку східних країн щодо подальшого збільшення витрат.

На вищу цифру можуть не погоджуватись менші країни з відносно високим ВВП. Хоча союзники загалом погоджуються, що їм потрібно витрачати більше, одним із головних невирішених питань буде те, як швидко вони повинні дійти загальної згоди.

НАТО не бачить ознак того, що російський диктатор Володимир Путін має намір припинити війну. Тому Альянс докладе усіх сил, щоб Україна якнайшвидше отримала обіцяну їй зброю. Про це перед зустріччю міністрів оборони країн НАТО в Брюсселі заявив генеральний секретар Єнс Столтенберг.

Він також наголосив, що Москва готує "нові наступи та нові атаки".

Зараз ви читаєте новину «На випадок інтенсивної війни ‒ у НАТО готують секретні інструкції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі