понеділок, 26 травня 2014 18:50

На Рівненщині попрощалися із 17 солдатами, що загинули під Волновахою
22

Фото: Олена Власова

Близько полудня у понеділок в Рівненському аеропорту чекають два літака з Дніпропетровська – із тілами солдат 51-ої окремої механізованої бригади, що загинули у ніч на 22 травня в бою під Волновахою на Донеччині.

Напроти злітної смуги з самого ранку вишикувалися кількадесят військовослужбовців та 10 вантажівок, щоб прийняти 17 трун. При посадці АН-26 матір одного з загиблих починає битися в істериці і до неї біжить лікар, щоб дати заспокійливе. Її відвозять у бік та садять в карету швидкої допомоги.

Тіла усіх 17 загиблих бійців мають привезти на церемонію прощання до Рівненського військового полігону оперативного командування "Північ" за селом Нова Любомирка. Троє солдат мобілізовані з Рівненської області, решта – з Волині, Хмельниччини, Львівщини, Вінничини та Івано-Франківщини.

Полігону вантажівки дістаються по обіді. Труни на руках знімають з машин і виносять на плац. Люди у чорних хустках шукають поглядом знайомі обличчя на портретах загиблих – їх разом з вінками несуть попереду трун. Більша частина родичів не поїхала до аеропорту, а одразу попрямувала до полігону, тепер вони голосно кричать, ридають та обнімаються. Бійці крокують попереду процесії повз почесну варту.

"Це нечесно, брата Михайла взагалі не повинні були чіпати! Його призвали в армію рівно через 3 дні, як народилася його молодша донька. Він не мав постійної роботи, порався по господарству та їздив на заробітки. Оце 5 червня ми мали святкувати його 30-річчя, а приїхали на похорон, - плаче Наталя Ліщук, сестра убитого розвідника Михайла Грицюка з села Милятин на Волині. – Ми тут з 3-ої ранку біля КПП на полігоні сидимо, чекаємо на труну".

"Про смерть Міші дізналися з теленовин. Востаннє він телефонував нам за кілька годин до смерті – минулої середи о 20.15 подзвонив мамі. Потім набрав жінку, щоб поговорити з нею подовше і заспокоїти, але телефон в цей момент розрядився. А потім в ніч на 22 травня його нагло вбили під час АТО – як саме, нам ніхто толком не розказав, - додає молодший брат загиблого Андрій. – Тепер сиротами осталися двоє дітей – новонароджена донька та 2-річний син. Сьогодні попрощатися на полігон приїхали усі, окрім нашої мами – боїмося, що у неї серце не витримає".

Прощання з вбитими солдатами триває близько години. Священик відспівує їх, а військовослужбовці в строю передають одне одному червоні гвоздики. Коли труни по одній проносять повз них, бійці щоразу кричать: "Героям слава!"

"Похорон буде завтра. Сьогодні ми всі попрощалися із загиблими з 6-ти областей, віддали їм останню шану. За фактом їхньої загибелі відкрито кримінальне провадження, - каже Володимир Яцентюк, заступник командувача ОК Північ з виховної роботи. - Троє з загиблих з Рівненщини — це розвідники Леонід Озеранчук і Віталій Маринич та водій-санітар Андрій Нечипорук".

Для допомоги родинам рівненських загиблих військовослужбовців уже відкрито благодійні рахунки. Всі витрати на похорон військові та обласна влада обіцяють взяти на себе. Сім'ям кожного із загиблих Міністерство оборони також обіцяє виплатити по 609 тисяч гривень.

Нагадаємо, у ніч на 22 травня під час проведення антитерористичної операції загинуло 17 українських військових.

Зараз ви читаєте новину «На Рівненщині попрощалися із 17 солдатами, що загинули під Волновахою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі