середа, 15 березня 2023 08:49

Спецтема: Війна Росії проти України

Світ створює "корабельну коаліцію" для підтримки України

Світ створює "корабельну коаліцію" для підтримки України
Міністр оборони України Олексій Резніков розповів про створення "корабельної коаліції" на підтримку України. Фото: скріншот

У світі створюється "корабельна коаліція" на підтримку України.

Зокрема, Велика Британія уже передала Україні два тральщики-шукачі мін. До ініціативи планують також приєднатися Нідерланди й Бельгія. Про це на спільному брифінгу з міністеркою оборони Нідерландів Кайсою Оллонгрен розповів глава українського Міноборони Олексій Резніков.

"Тепер є тренд на створення певних коаліцій в інтересах України. Була танкова ініціатива, яка стала танковою коаліцією. Перед тим була артилерійська ініціатива, яка стала артилерійською коаліцією", – сказав Резніков.

За його словами, після оголошення Нідерландів про передачу Україні мінних тральщиків, можна говорити, що створюється корабельна коаліція. Великобританія вже передала два мінні тральщики, на яких офіційно перебувають українські екіпажі та піднятий прапор ВМС ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Резніков назвав дату нового "Рамштайну"

"Вже щонайменше три країни є в складі цієї коаліції. Морська держава Україна буде розвивати свій флот. Також ми будуємо український флот в Туреччині. Можемо сміливо говорити, що утворена корабельна коаліція", – наголосив Резніков.

Міністр оборони Королівства Нідерланди Кайса Оллонгрен оголосила, що її країна надасть Україні два тральщики-шукачі мін класу Alkmaar, а також розпочне навчання українських військових.

"Це буде здійснено разом із Бельгією та іншими нашими союзниками. Човни будуть готові до використання у 2025 році. Ми також забезпечимо інші спроможності ‒ мости й переправи, а також системи РЛС", – сказала Оллонгрен.

У вівторок, 14 березня, відбулася телефонна розмова голови Пентагону Ллойда Остіна з міністром оборони України Олексієм Резніковим.

Сторони обговорили пріоритети зустрічі Контактної групи з питань оборони "Рамштайн-10", що відбудеться 15 березня. Про це Остін повідомив у Twitter.

Зараз ви читаєте новину «Світ створює "корабельну коаліцію" для підтримки України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі