четвер, 28 липня 2011 15:55

Люди в масках атакували базу НАТО в Косово і спалили КПП
22

Фото: Фото: Reuters

Дводенна криза, викликана спробою поліцейського спецназу Косова "Роса" захопити КПП на адміністративній лінії розмежування з Центральною Сербією в північному районі регіону, вилилася зрештою в насильство.

З десяток чоловіків у масках і сонячних окулярах на обличчях, імовірно сербської національності, закидали "коктейлем Молотова" контрольно-перепускний пункт у населеному пункті Яриньє, раніше узятому під контроль албанською поліцією.

Запалювальну суміш також кинули й на територію найближчої бази сил НАТО в Косові (КФОР).

Президент Сербії Борис Тадіч сьогодні засудив спроби ескалації конфлікту на півночі Косова і попросив усі сторони утриматися від насильства. Зокрема, він закликав усіх сербів, що проживають в автономному краю Косово і Метохія, до "стриманості, розсудливості і миру".

Увечері в середу, 27 липня, на території краю був атакований мікроавтобус сербського інформаційного агентства "ТАНЮГ".

За даними міністерства оборони Хорватії, сьогодні обстріляно вертоліт її ВПС, КФОР, що входить до складу сил.

Сербія у зв'язку з ситуацією, що склалася в Косові і Метохії, запросила екстрене скликання позачергового засідання Ради Безпеки ООН.

Проте Німеччина, яка нині є головою цього інституту, оголосила про проведення "закритих консультацій" з виниклого питання.

Європейські структури в Косові, зокрема, ЄУЛЕКС (Європейська поліція в Косові), поки що не мають офіційних даних про організаторів насильства.

Водночас прем'єр-міністр самопроголошеної республіки Хашим Тачі звинуватив в організації безладів "паралельні сербські структури в Косові і офіційний Белград".

У травні віце-прем'єр уряду Сербії, глава МВС Івіца Дачіч заявив, що розподіл краю Косово на сербську і албанську частини є єдиним реальним розв'язанням косовської проблеми.

Зараз ви читаєте новину «Люди в масках атакували базу НАТО в Косово і спалили КПП». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі