середа, 14 червня 2023 11:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Київська компанія допомагала росіянам будувати АЕС за кордоном

Служба безпеки України викрила масштабну схему обходу антиросійських санкцій, організовану Київським центральним конструкторським бюро арматуробудування.

Монополіст у сфері розробки, серійного виготовлення і постачання трубопровідної арматури для атомних електростанцій допомагав підсанкційному Росатому будувати п'ять АЕС у різних країнах, повідомила 14 червня пресслужба СБУ. Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі.

"До лютого 2022 року компанія експортувала свою продукцію до Росії через власного дилера у Москві. Основним замовником була російська державна корпорація Росатом, яка використовує українську трубопровідну арматуру для будівництва енергоблоків на атомних електростанціях у різних країнах світу. Київське бюро продовжило цю співпрацю навіть після повномасштабного вторгнення, заборони вивезення товарів на митну територію РФ і запровадження санкцій проти Росатому", ‒ ідеться у повідомленні.

Для цього розробили схему обходу санкційних обмежень. Фіктивними замовниками української продукції у ній виступали підконтрольні іноземні фірми.

Автор: ssu.gov.ua
  СБУ викрила київську компанію, яка допомагала підсанкційному Росатому
СБУ викрила київську компанію, яка допомагала підсанкційному Росатому

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Спакували" зрадника, який шпигував за бойовою авіацією ЗСУ

При виїзді з України товар "переоформлювали" на фактичних отримувачів – підконтрольні Росатому компанії, які будують АЕС. Тобто після перетину кордону він їхав за новим маршрутом.

"Сертифікацію трубопровідної арматури, виготовленої в Києві, представники Росатому здійснювали у режимі онлайн. Від початку повномасштабного вторгнення ділки здійснили 16 експортних операцій на користь РФ на суму близько 42 млн грн", ‒ звітує відомство.

Слідчі СБУ повідомили гендиректору Київського бюро і двом його підлеглим про підозру. Під час обшуків у фігурантів вилучено документи, комп'ютерну техніку і засоби зв'язку з доказами незаконної діяльності. Суд обрав їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Триває розслідування, щоб встановити всі обставини злочину і притягнути до відповідальності інших учасників оборудки.

Служба безпеки зібрала докази на ворожу пособницю, яка налагодила канал фінансування бойовиків так званої ДНР. Одеситка, яка організувала збір грошей для російських окупантів отримала понад 11 років тюрми. Торік у грудні контррозвідники затримали зрадницю під час контрдиверсійних заходів на Одещині.

Зараз ви читаєте новину «Київська компанія допомагала росіянам будувати АЕС за кордоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі