середа, 28 березня 2007 09:13

Ірак вимагає мільйонних компенсацій за поставки ВІЛ-інфікованої крові з Європи

Іракське товариство Червоного Півмісяця вимагає від західних фармацевтичних компаній виплати багатомільйонної компенсації за поставку партії ВІЛ-інфікованої крові, при переливанні якої невиліковним захворюванням заразилися сотні людей. З моменту спалаху інфекції в 1986 році в Іраку померли 199 з 238 постраждалих.

Постачання донорської крові для лікування хворих на гемофілію в Іраку в середині 80-х років здійснювали французька фірма "Мерье", пізніше поглинена "Санофі-Авентіс", і австрійська компанія "Іммуно АГ", яка стала частиною американської корпорації "Бакстер Інтернешнл".

За словами голови іракського Червоного Півмісяця Саїда Ісмаїла Хакі, "Санофі-Авентіс" запропонувала врегулювати конфлікт в позасудовому порядку, виплативши постраждалим компенсації від 5 до 25 тисяч доларів. Хакі назвав цю пропозицію принизливою. Справедливою іракці вважають компенсацію у розмірі 238 мільйонів доларів - по мільйону за кожного зараженого.

В результаті переливання інфікованої крові в 1986 році, ВІЛ заразилися 186 хворих на гемофілію. Оскільки про інфекцію стало відомо не відразу, багато потерпілих заразили своїх дружин і чоловіків. Родичі загиблих і жертви зараження, що залишилися в живих, говорять про жорстокі утиски, яким вони піддавалися при режимі Саддама Хусейна. Більшість хворих були поміщені в спеціальні лікарні тюремного типу, вийти з яких вдалося лише одиницям, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Ірак вимагає мільйонних компенсацій за поставки ВІЛ-інфікованої крові з Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі