понеділок, 05 вересня 2022 11:36

Інспектори МАГАТЕ покинули Запорізьку АЕС. На станції є радіаційні ризики

Інспектори МАГАТЕ покинули Запорізьку АЕС. На станції є радіаційні ризики
Місія МАГАТЕ сьогодні, 5 вересня, покинула Запорізьку АЕС. Фото: скрін з відео

Місія МАГАТЕ сьогодні, 5 вересня, покинула Запорізьку АЕС.

На станції залишилися лише два спостерігачі від агенції. Про це у Telegram повідомив спікер Одеської ОВА Сергій Братчук. Він також опублікував віде, де видно, як від'їжджає кортеж МАГАТЕ.

"Цікаво, поїхали "зтурбовані" чи не дуже?", – написав Братчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Очільник МАГАТЕ дав попередню оцінку ситуації на Запорізькій АЕС

Тим часом у компанії Енергоатом повідомили, що станом на 10:00 5 вересня, Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки.

Зараз працює тільки шостий енергоблок, який подає електроенергію в енергосистему України та забезпечує власні потреби Запорізької АЕС.

"Зауважень до роботи обладнання і систем безпеки поки немає", – йдеться у повідомленні.

В Енергоатомі підтвердили, що 5 вересня четверо із шести представників інспекції МАГАТЕ завершили роботу на Запорізькій АЕС і покинули майданчик станції.

"Очікується, що два експерти продовжать роботу на ЗАЕС на постійній основі", - зазначили в компанії.

В Енергоатомі нагадали, що ввечері 3 вересня після чергових обстрілів російськими окупантами була пошкоджена лінія зв'язку Запорізької АЕС з енергосистемою України, внаслідок чого о 19:35 енергоблок №5 ЗАЕС був відключений від мережі.

Військові РФ залишаються на майданчику ЗАЕС, а в машинних залах 1-го та 2-го блоків розташовані вантажівки зі зброєю та боєприпасами.

"Україна закликає світову спільноту невідкладно вжити заходів для якнайшвидшої демілітаризації ЗАЕС. Для виведення з території станції та міста Енергодар усіх російських військових, та повернення Запорізької АЕС під повний контроль України заради безпеки всього світу", – йдеться у повідомленні Енергоатому.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі ввечері 1 вересня повідомив, що закінчив перший тур відвідування ЗАЕС. За його словами, працівники Міжнародного агентства з атомної енергії постійно перебуватимуть на території АЕС.

Ґроссі також повідомляв, що під час перебування місії на станції було "незручно близько" чути звуки боїв.

Від місії Міжнародного агентства з атомної енергії поки не чути ключової заяви – щоб з території Запорізької атомної електростанції вийшли російські окупанти, наголосив президент Володимир Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «Інспектори МАГАТЕ покинули Запорізьку АЕС. На станції є радіаційні ризики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі