пʼятниця, 26 січня 2024 03:34

Спецтема: Війна Росії проти України

Гроссі відвідає Запорізьку АЕС, Київ та Москву
Оновлено

Гроссі відвідає Запорізьку АЕС, Київ та Москву
Російські окупанти перетворили Запорізьку АЕС на військову базу. Фото: eastnews.ua

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі відвідає Запорізьку АЕС. А потім з'їздить в Київ та Москву для обговорення питань безпеки АЕС.

Це станеться найближчими тижнями, заявив Гроссі журналістам у четвер після засідання Ради Безпеки ООН, де він доповідав про ситуацію на ЗАЕС.

"Ми збираємося провести чергову, 16-ту ротація персоналу, тож я їду з кількома експертами. - сказав Гроссі . - Я поговорю з російським "керівництвом" станції, подивлюся, як розв'язується проблема з водою (для охолодження станції, – Gazeta.ua.) після руйнування минулого літа Каховської греблі", сказав директор МАГАТЕ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни не контролюють ситуацію на Запорізькій АЕС - міністр енергетики

Він нагадав, що на ЗАЕС регулярно виникає проблема втрати зовнішнього електроживлення, необхідного для охолодження реакторів.

На прохання журналістів оцінити безпеку станції за десятибальною шкалою Гроссі зауважив, що "бувають дні, коли майже 10, і бувають дні, коли, здається, нічого не відбувається".

"Проблема в повній невизначеності, тому що це війна", – додав він.

З його слів, потенційна небезпека великої ядерної аварії залишається дуже реальною.

Наприкінці листопада - початку грудня 2023 року російські військові не допускали до залів енергоблоків ЗАЕС експертів Міжнародного агентства з атомної енергії.

Пізніше виявилося, що росіяни знову замінувала територію окупованої Запорізької АЕС.

У березні 2022 року російські окупанти захопили місто Енергодар, де знаходиться Запорізька атомна електростанція. ЗАЕС - найбільша за розмірами у Європі й третя у світі.

Загарбники перетворили ЗАЕС на військову базу, поставивши під загрозу весь континент.

Зараз ви читаєте новину «Гроссі відвідає Запорізьку АЕС, Київ та Москву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі