понеділок, 13 лютого 2012 09:33

Греція у вогні: на вулицях бійки, підпали і пограбування
38

Фото: Фото: Reuters

В Афінах, в центрі грецької столиці, горять вже більше 40 будівель магазинів, банків, кафе та інших об'єктів. Вогонь від пожеж освітлює місто, а дим застилає освітлений прожекторами афінський Акрополь.

Грецький телеканал "НЕТ", показуючи підпалені будівлі, виносить на екран звістку про "150 розграбованих магазинів". За даними пожежників, дві великих пожежі тривають у будинках банків "Марфін" і "Євробанк" на центральних вулицях міста.

Нові спалахи виникли у відділеннях Торгового банку ("Емборікі Трапеза"), а також в будівлі Поштового ощадного банку, де знаходяться два магазини і ломбард.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Греція не хоче, щоб Україна вступала до ЄС найближчим часом

Підпалено філію грецького "Альфа-банку", розбитий банкомат Банку Пірея, з якого невідомі забрали всі гроші.

Згорів повністю історичний кінотеатр "Аттікон" в неокласичній будівлі, побудованій 1870 року, постраждав ще один кінотеатр "Асті", а також магазини з продажу книг та одягу, кафе Starbucks.

Правоохоронні органи повідомили, що кількість пожеж постійно збільшується. При цьому сутички анархістів з поліцейськими в центрі столиці поступово пішли на спад, хоча учасники заворушень розділилися на дрібні групи і намагаються нападати на правоохоронців у різних місцях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем'єр Греції: Греція не вийде Єврозони і не оголосить дефолт

Так, група молодих людей в чорних хустинах на обличчях скоїла напад на поліцейську дільницю в центральному районі Ексархія. Вони кинули у бік будівлі два "коктейлі Молотова", а коли за ними погналися поліцейські, розбіглися по вузьких вуличках.

У міські лікарні доставлено на даний момент 70 громадян, головним чином з проблемами дихальних шляхів. Лікарі також надають допомогу поліцейському, який отримав травму черепа під час сутичок.

Бійки демонстрантів з поліцією сталися крім Афін також у Салоніках, Волосі, Агрініо, на островах Корфу і Крит. У Салоніках сутички сталися в центрі міста після мітингів та маршів протесту проти нової кредитної угоди Греції з ЄС і МВФ. Поліцейські затримали там мінімум десять людей.

В Волосі під час протестної акції демонстранти кинули пляшки із запальною сумішшю в будівлі банків, в підвал місцевої мерії, а також у приміщення податкової інспекції. У всіх випадках пожежі були швидко погашені. Будівлям завдано невеликий збиток.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна за обсягом держборгу наздожене Грецію - експерт

Ці акції проходили на тлі драматичного голосування в грецькому парламенті за закон про нову кредитну угоду з ЄС і МВФ, що передбачає заходи жорсткої економії в обмін на фінансову допомогу в 130 млрд євро.

За закон проголосували в цілому 199 з 278 присутніх депутатів, проти були 74, п'ятеро - утрималися.

Після голосування, в ході якого деякі парламентарії порушили партійну дисципліну і розпорядилися своїми голосами не так, як того хотіли лідери партій, керівники лівоцентристської ПАСОК відразу ж виключили зі своєї фракції 22 депутатів, правоцентристської Нової демократії - 21, а націоналістичної ЛАОС - двох парламентаріїв.

Відео: euronews

Зараз ви читаєте новину «Греція у вогні: на вулицях бійки, підпали і пограбування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі