четвер, 03 серпня 2023 13:03

Загибель керівників МВС України: повідомили про підозру посадовцям ДСНС

Загибель керівників МВС України: повідомили про підозру посадовцям ДСНС
У січні 2023 року внаслідок авіакатастрофи загинули керівники МВС України. Фото: t.me/pgo_gov_ua

П'ятьом посадовцям Державної служби з надзвичайних ситуацій України повідомлено про підозру у справі про загибель керівництва МВС у січі 2023 року.

Посадовцям Управління авіації ДСНС та спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту інкримінують "порушення правил безпеки польотів (безпеки руху повітряного транспорту), що спричинило загибель людей та велику матеріальну шкоду". Про це повідомили в Офісі генпрокурора.

Окрім того, начальнику служби безпеки польотів цього ж загону повідомлено про підозру у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Авіакатастрофа у Броварах: версія про диверсію не підтверджується

"За даними слідства, посадовці допустили відверті порушення правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту, що призвело до загибелі людей. У ході досудового розслідування похвилинно відновлено день аварії, у тому числі розшифровано "чорні скриньки", – йдеться у повідомленні.

В Офісі генпрокурора зазначають, що в січні 2023 року був запланований візит керівництва МВС України до Харківської та Дніпропетровської областей. Попри заборону внутрішніми інструкціями та вимоги законодавства, посадовці ДСНС залучили до перевезення делегації гелікоптер, який перебував на чергуванні для реагування на потенційні надзвичайні ситуації у Києві та області. Це повітряне судно не мало дозвільних документів на виконання інших видів польотів.

"Під час підготовки до польоту командиру екіпажу не повідомили про метеорологічні дані по всьому маршруту запланованого руху, зокрема про вкрай несприятливі погодні умови над містом Бровари. Сам екіпаж не мав відповідних допусків до польотів у складних метеоумовах та необхідних сертифікатів. Проте жоден з посадовців, відповідальних за безпеку польотів, його не скасував та не переніс виліт до моменту настання сприятливих погодних умов", – йдеться у повідомленні.

Через негоду екіпаж змушений був летіти на гранично низькій висоті, навіть нижче, ніж висота будівель на маршруті руху. Командир екіпажу побачив перешкоду та намагався її облетіти, але різко піднявся вгору і втратив орієнтування в просторі.

"Під час завершення маневру допустив зіткнення із землею, внаслідок відсутності необхідних навичок. При падінні вертоліт пошкодив дитячий садок, сусідні будівлі та припарковані авто. Крім високопосадовців МВС в авіатрощі загинули чотири жінки та малолітня дитина, які саме прийшли у садочок. 31 особа, серед яких 13 дітей, отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості", – наголошують в Офісі генпрокурора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Почесна варта й оркестр Нацгвардії: кадри останнього прощання на Байковому з Монастирським і його командою

Нині підозри оголошені начальнику Управління авіації та авіаційного пошуку і рятування ДСНС України, в.о. командира частини, заступнику командира з льотної підготовки, командиру авіаційної ескадрильї та начальнику служби безпеки польотів Спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України з міста Ніжин Чернігівської області.

Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів.

18 січня вранці вертоліт ДСНС впав біля дитячого садка в Броварах на Київщині. В авіакатастрофі загинули міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, перший заступник міністра Євгеній Єнін, державний секретар Юрій Лубкович. Загинули всі, хто перебував на борту.

Відразу після катастрофи в СБУ повідомили, що розглядають три версії трагедії: порушення правил польоту, технічну несправність гелікоптера, а також умисні дії щодо його знищення.

Зараз ви читаєте новину «Загибель керівників МВС України: повідомили про підозру посадовцям ДСНС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі