понеділок, 13 червня 2022 20:57

Спецтема: Війна Росії проти України

Евакуювали мирних з гарячих точок: понад 30 водіїв перебувають у російському полоні

Російські загарбники понад два місяці утримують у полоні щонайменше 33 водіїв-волонтерів. Двоє з них потребують негайної медичної допомоги.

Водіїв затримали, коли вони їхали забирати родичів із зони бойових дій чи вивозили з Маріуполя на Донеччині інших мирних мешканців. Про це повідомили близькі полонених "Українській правді. Життя".

Українців звинувачують у "тероризмі" й хочуть ув'язнити на 5-10 років. Серед них немає жодного військового.

Спершу водіїв тримали в окупованій Оленівці, але потім почали вивозити в СІЗО в Донецьку. Наймолодшому водієві – 21 рік, а найстаршому – 59 років.

Автор: life.pravda.com.ua
  Понад 30 водіїв знаходяться у російському полоні
Понад 30 водіїв знаходяться у російському полоні

Попри те, що волонтери в полоні, їх не додають у жодні списки. Тому їхні сім'ї вимагають, щоб в ОРДО визнали, що водії перебувають на їхній території і включили їх у списки на обмін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Маріуполі окупанти тримають у полоні українського футбольного арбітра

"Ми б хотіли знати про умови, в яких зараз перебувають водії-волонтери. Ми хотіли б знати, чому вони там перебувають, тому що жодних звинувачень не висувають. Щоб їх включили в списки й згодом випустили. Незрозуміло, що росіяни їм інкримінують, якою доказовою базою користуються", – каже подруга одного з полонених Алевтина Шевцова.

Сім'ї полонених закликають надати лікарям і правозахисним організаціям доступ до полонених.

"Ми просимо, щоб до них допустили волонтерів Міжнародного комітету Червоного Хреста, адже мінімум двом з них потрібна негайна медична допомога", – додає Шевцова.

У російському полоні перебуває 2439 українських бійців, які обороняли місто в оточенні загарбників.

У Кремлі вдають, що не мають інформації про подальшу долю та будь-які рішення щодо українських військових, які вийшли з Азовсталі в Маріуполі.

10 червня був 11-й обмін завдяки координаційному штабу з роботи з полоненими. Тоді з російського полону звільнили п'ятьох українців. Зокрема, голову Шевченківської ОТГ Миколаївської області Олега Пилипенка, повідомив голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

Зараз ви читаєте новину «Евакуювали мирних з гарячих точок: понад 30 водіїв перебувають у російському полоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі