четвер, 06 жовтня 2022 19:23

Спецтема: Війна Росії проти України

ЄС засудив "указ" Путіна про привласнення Запорізької АЕС

ЄС засудив "указ" Путіна про привласнення Запорізької АЕС
Євросоюз засуджує спроби Росії привласнити українську ЗАЕС, закликає РФ вивести війська і повернути станцію під повний контроль України. Фото: Суспільне

Євросоюз засуджує спроби Росії привласнити українську ЗАЕС, закликає РФ вивести війська і повернути станцію під повний контроль України.

Про це йдеться у заяві Європейського Союзу, виголошеній під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні, повідомляє "Укрінформ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В МЗС відреагували на "привласнення" Путіним Запорізької АЕС

"Ми серйозно занепокоєні діями Росії на Запорізькій АЕС та навколо неї, як і на інших ядерних об'єктах в Україні, що становлять загрозу безпеці ядерних установок та персоналу і значно підвищують ризик ядерної аварії. Ми засуджуємо спроби РФ легітимізувати незаконне захоплення нею ядерних об'єктів на суверенній території України, включно з нещодавнім "указом" президента Путіна щодо Запорізької АЕС", – йдеться у заяві.

ЄС також засудив затримання російською стороною генерального директора Запорізької АЕС Ігоря Мурашова. Також в Євросоюзі висловили повну підтримку роботі МАГАТЕ і його керівника "щодо надання допомоги Україні у забезпеченні ядерної та фізичної безпеки, а також у збереженні виконання гарантій".

"Єдиний спосіб забезпечити довгострокову безпеку об'єкта – це виведення Росією військ з ЗАЕС та повернення її під повний і виключний контроль України", – заявили у Євросоюзі.

Президент країни-агресорки Російської Федерації Володимир Путін підписав указ "передати Запорізьку АЕС під керування Росії".

Своїм "указом" Путін доручив російському уряду забезпечити "прийняття у федеральну власність" атомну станцію. Про це 5 жовтня повідомили російські ЗМІ.

Зараз ви читаєте новину «ЄС засудив "указ" Путіна про привласнення Запорізької АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі