пʼятниця, 25 серпня 2023 19:14

Спецтема: Війна Росії проти України

Експерти пояснили, з чого складається оборона росіян в Україні: є три лінії

Експерти пояснили, з чого складається оборона росіян в Україні: є три лінії
Російські окупанти створили три лінії оборони. Фото: РИА Новости

Російські окупанти створили три лінії оборони, щоб захиститись від контрнаступальних дій Збройних сил України.

За даними супутникових знімків, багаторівнева оборона окупантів простягається на сотні кілометрів вздовж лінії фронту. І на деяких напрямках вона може досягати 30 км вглибину окупованого півдня. Про це "РБК-Україна" розповіли військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко та керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Мусієнко каже, що мережа окопів та бліндажів характерна для всіх лінії оборони, та й загалом принцип їх організації досить схожий.

"Різниця в тому, що другої та третьої лінії знаходяться якраз більше бетонних бункерів, тому що там знаходиться командування для координації та організації ведення бойових дій", – додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Міноборони розповіли про контрнаступ ЗСУ на південному фронті

За оцінками Королівського інституту збройних сил (Великобританія), оборона росіян виглядає так:

Перша лінія – бойові позиції піхоти.

Друга лінія – траншеї з так званими "лисячими норами" (повнопрофільні окопи з нішами, де піхота ховається від бомбардування або артилерійського нальоту). Перед другою лінією розміщені "зуби дракона" і протитанкові рови глибиною 4 м та шириною 6м, а також дротяні загородження.

Третя лінія – позиції для важкої техніки та укриття для резервів.

Російські укріплення називають одними з найбільших систем оборонних споруд, побудованих будь-коли взагалі. І вони можуть простягатися вздовж фронту від Криму до Донбасу.

Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" дещо уточнює схему.

Перша лінія є смугою забезпечення. На ній знаходяться мінні поля, окопи, секретні позиції з ПТРК та кулеметні пункти. Призначення – блокувати і зупинити наступальні сили.

Друга лінія – основна. На ній сконцентровані мотострілкові підрозділи, бронетехніка – БМП, БТР та танки, а також та артилерія, яка прикриває першу лінію.

Третя лінія – тилова. Там переважно логістика, склади з боєприпасами, ПММ, штаби, ремонтні бази, командні пункти, пункти управління та госпіталі. А також засоби протиповітряної оборони того чи іншого ешелону.

"Причому, коли відбувається прорив першої лінії та наступальні сили виходять на другу, артилерію перетягують на третю", – розповів він.

Успіхи у районі Роботине Запорізької області наближають Збройні сили України до початку операцій проти другої лінії оборони російських загарбників.

Вона може бути відносно слабшою, ніж перша лінія в цьому районі, вважають аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Відсутність помітних російських з'єднань і частин на другорядних рубежах оборони на заході Запорізької області може свідчити про те, що ці позиції можуть зайняти елементи частин і з'єднань, які вже брали участь у бойових діях.

Прибуття будь-яких нових російських з'єднань чи частин у західну Запорізьку область не було, зазначають аналітики.

Зараз ви читаєте новину «Експерти пояснили, з чого складається оборона росіян в Україні: є три лінії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі