четвер, 20 червня 2019 14:33

Дощ перетворив село під Херсоном на болото - уряд виділив компенсацію
3

2 тижні не спадає вода після 2-денної зливи в селі Нова Маячка на Херсонщині. Досі підтоплено понад 200 подвір'їв.

Негода пошкодила будівлі та знищила врожай. Щоб висадити рослини, багато селян брали кредити. Тож держава виділила понад 2 млн грн на компенсацію постраждалим, інформує ТСН.

У деяких жителів села від зливи постраждали не лише домівки, а й свійські тварини.

"Все валиться. Котел стояв у воді, все розмокло. Сиплеться. Я не знаю, чи буде він працювати. Курчата половина потопилися, бо в курник теж вода заходила", - каже мешканка Лариса Курман.

Щоб домогтися відшкодування збитків, люди перекривали трасу і навіть їздили до столиці. Тепер гроші виділили. Але невідомо, коли селяни їх отримають. Ні в селі, ні в районі нема фахівців, які можуть оцінити збитки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чотири країни залишилися без світла

Рятувальники досі відкачують воду з села довгими рукавами. Потім перекидають її у зрошувальні канали і на поля, подалі від села.

Злива знищила врожай, зруйнувала деякі будинки та вбила тварин.
Злива знищила врожай, зруйнувала деякі будинки та вбила тварин.
Злива знищила врожай, зруйнувала деякі будинки та вбила тварин.

Від підтоплення Нова Маячка потерпає останні кілька років чи не після кожної зливи. Тут близько ґрунтові води, а дренажна система не працює на повну потужність. Після численних звернень і пікетів селян облрада вирішила розробити для села проект нової дренажної системи.

"Оголошується конкурс на технічні умови. Відповідно до найекологічніших потреб сьогодення. Запропонувати, яким чином 7,5-тисячне селище можна врятувати. Відселення – не є вихід із ситуації", - каже голова Олешківської РДА Олена Кравченко-Скалозуб.

424 млн грн збитків зазнала Івано-Франківська область через сильні дощі у травні. Таку суму підрахували на основі інформації органів виконавчої влади та місцевого самоврядування

Зараз ви читаєте новину «Дощ перетворив село під Херсоном на болото - уряд виділив компенсацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі