понеділок, 30 вересня 2013 19:42

Донецькі судмедексперти підмінили аналізи жертв ДТП і "загубили" нирку

У Центрально-міському райсуді Макіївки почався кримінальний процес над 59-річним бізнесменом Петром Гончаренком, який звинувачується за ч. 3 ст. 286 КК України ("Порушення правил дорожнього руху, що спричинило смерть кількох людей").

Увечері 25 серпня минулого року він не пропустив машину "Lada Priora" з патрульними інспекторами Сергієм Поповим та Михайлом Караманом. Міліціонери рухалися по головній дорозі, за кермом був Попов. Позашляховик "Ssang Yong Rexton RX 270", яким управляв Гончаренко, проігнорував заборонний знак і вирвався на перехрестя на великій швидкості. ВАЗ, після зіткнення з джипом, перекинувся кілька разів. 22-річні сержанти Сергій Попов та Михайло Караман загинули миттєво.

Автор: Фото: Тетяна Заровна
  Сергій Попов
Сергій Попов

Макіївка відзначала День міста, Попов і Караман їхали в центр для несення служби по охороні громадського порядку. Власник джипа теж виявився колишнім співробітником Макіївського міськуправління МВС. Але працював, як згадують колеги, на керівних посадах. Відразу після аварії його відпустили на свободу під заставу лише в 25 тисяч гривень.

Автор: Фото: Тетяна Заровна
  Михайло Караман
Михайло Караман

Екс-міліціонер Гончаренко наразі звинувачується в смерті двох хлопців, але вважає себе жертвою ДТП. У суді чоловік заявив, що не винен і пред'явлений до нього позов про моральний збиток у розмірі 200 тисяч гривен, не має наміру сплачувати. Перед сім'ями загиблих він не вибачився, жодної допомоги не надав.

- Відразу після похорону я дізналася, що водій джипа, про якого люди на місці аварії казали, що він на ногах ледве стояв, за результатами експертизи виявився тверезим, - розповіла Gazeta.ua мати загиблого Сергія - Лілія Малишева. - А от в організмі мого єдиного сина знайшли стільки алкоголю, неначе перед виїздом на роботу він випив пляшку горілки. Мене це потрясло та обурило. Бо Сергій взагалі не пив спиртне. Щоб захистити честь сина, довелося піти на ексгумацію трупа. На ексгумації чоловікові експерт сказав: "Зверніть увагу, немає однієї нирки". Куди вона поділася досі не знаємо. Пояснюють, що орган вилучили для експертизи. Але ми добилися проведення незалежних експертиз. Їх було три - в Києві, Харкові, в Луганську. Усі дали висновок, що алкоголю в крові сина немає зовсім. І для їх проведення цілих органів не знадобилося, вистачило шматочка.

Виявилось, що в Донецькому обласному бюро судово-медичних експертиз хтось підмінив біоматеріал та дав неправдивий висновок. Органи для першої експертизи належали не Караману з Поповим, а іншим людям - літньому чоловікові та жінці. Щоб це встановити, знадобився ще і аналіз ДНК.

За фактом фальсифікації порушено окреме кримінальне провадження за ознаками ч. 2 ст. 384 КК України ("Свідомо неправдивий висновок експерта, вчинений зі штучним створенням доказів обвинувачення"). Але ніхто з експертів покарання не поніс та від роботи не відсторонений.

Лілія Малишева стверджує, що після ексгумації почала отримувати загрози від невідомих. До неї почали приходити на роботу та додому.

- Вони називають себе друзями Петра Гончаренка, а його самого називають потерпілим. Мої сусіди записали їх на відео, я написала заяву, але з райвідділу прийшов лист: такі люди не знайдені. У міліції не раз говорили, що Гончаренко - впливова людина.

Автор: Фото: Тетяна Заровна
 

Мама Сергія Попова побоюється, що якщо бізнесменові вдасться довести невинність, "винуватою" виявиться вона. Як спадкоємиця сина. Адже це Сергій Попов був за кермом власного ВАЗу. Автомобіль "Lada Priora" для Сергія узяв в кредит вітчим, який усе життя пропрацював на шахті. А, як відомо, матеріальну відповідальність за наслідки аварій несе власник транспортного засобу, якого визнали винним.

На Донбасі вже є прецеденти, коли обов'язок погашати матеріальний збиток від ДТП покладався на постраждалу сторону. Учитель праці Олег Салюк з села Новоолександрівка (Донецька область) зараз відбуває покарання за аварію, в якій постраждав 22 липня 2008 року. Тоді на трасі Слов'янськ-Маріуполь позашляховик "Ленд ровер" врізався в задні двері автомобіля ВАЗ 2106, який не рухався і стояв. За кермом "Жигулів" сидів Олег Салюк. У машині знаходилася уся сім'я його колеги вчителя Миколи Цико. Діти Цико - 13-річний Микола і 26-річна Сніжана загинули на місці. Батьки загиблих та водій ВАЗу Олег Салюк отримали серйозні травми. У джипі ніхто не постраждав. За словами усіх свідків, "Ленд ровер" мчався на швидкості понад 120 км/год. Але експерти Донецького науково-дослідного інституту судових експертиз дали висновок: швидкість позашляховика була 70 км/год.

Ленінський райсуд в Донецьку дійшов висновку, що винні "Жигулі". Водій отримав 5 років позбавлення волі. Хазяїн "Ленд Ровера" висунув до нього позов на суму 192 тисячі гривень за ремонт своєї машини. А подружжя Цико, яке втратило обох дітей, не змогли отримати компенсації, оскільки "Жигулі" належали їм.

Зараз ви читаєте новину «Донецькі судмедексперти підмінили аналізи жертв ДТП і "загубили" нирку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

97

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі